Konzultáció a külkapcsolatokról

 Egymás nemzetközi kapcsolatairól és a nemzetközi együttműködésben rejlő lehetőségekről tanácskoztak február 12-én a Szent István Egyetemen a gödöllői önkormányzat, az egyetem, a Gödöllői Királyi Kastély Kft. és az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet vezetői a közöttük kialakult rendszeres konzultáció keretében.

 

Elsőként dr. Gémesi György polgármester adott tájékoztatást arról, hogy az önkormányzat külkapcsolatainak legösszetettebb, legkiterjedtebb hálózatát a testvérvárosi kapcsolatrendszer alkotja, amely ma már 15 településhez köti Gödöllőt.

A gödöllői önkormányzat testvértelepülési hálózata több területen is eredményesen működik. A Kárpát-medencei testvérvárosok ki-tüntetett szerepet töltenek be a külhoni magyarsággal való kapcsolatok ápolásában és elősegítették azt is, hogy Gödöllő (s egyetemünk - a szerk.) a magyar polgármesterek rendszeres világtalálkozóinak színhelyévé vált. A másik testvérvárosi kör a visegrádi négyek államaiban található és megfelelő programok kidolgozása esetén esélyt kínál a visegrádi együttműködés pályázati forrásainak elnyerésére. A harmadik csoport az európai uniós tagállamokban található településeket foglalja magában. A kontinensek közötti távolságot mérsékli az indonéziai Bogorral kialakult együttműködés.

A SZIE nemzetközi kapcsolatairól dr. Tarr Zsuzsanna külkapcsolati irodavezető tartott előadást. Elmondta, hogy sikeres pályázatok révén 1998 óta több mint 2 millió eurót költhettek hallgatók és oktatók külföldi tanulmányútjainak támogatására. Ezt több mint 150 kétoldalú megállapodás segíti elő. Jelentős megbecsülése az egyetem ilyen irányú tevékenységének az, hogy a SZIE 2004-ben, elnyerte a hallgatói és oktatói mobilitás támogatását elismerő Európai Minőségi díjat.

Dr. Solti László hozzátette, szorgalmazza, hogy az egyetem minél több angol nyelvű képzést hirdessen meg. Eddig ezen a területen az Állatorvos-tudományi Kar ért el jelentős eredményt. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar is elindított egy értékes kezdeményezést: hallgatók tanulhatnak egy-egy félévet a visegrádi négyek együttműködő egyetemein. Azt is nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar hallgatók megfelelő nyelvtudásra tegyenek szert, hiszen Európa közepén másképp nem fognak boldogulni.

Az egyetem az idén lesz tíz éves, a gödöllői felsőoktatás pedig 60. Úgy vélte, ez a kettős évforduló a várossal közös programok szervezésére ösztönözhet.

Dr. Fenyvesi László, az FVM MGI főigazgatója, a SZIE egyetemi tanára, a gépészmérnök szakmák példáján keresztül mutatta be, hogy a nemzetközi szervezetekbe ágyazódás nélkül a legjobb projektötletek birtokában is nagyon nehezen lehet sikeresen pályázni európai források elnyerése. Az FVM MGI megteremtette sikeres nemzetközi szereplésének jogi hátterét - például megfelelő tanúsítványok, minősítések megszerzésével, emellett részt vesz a nemzetközi együttműködésekben is, több esetben a Szent István Egyetemmel partnerségben. Példákon mutatta be hogyan lehet programokból projekteket fejleszteni és javasolta, hogy a keleti kapcsolatokat se hanyagoljuk el.

Dr. Révész T. Mihály igazgató a találkozások kastélyaként említve Gödöllő legjelentősebb műemlékét, reményét fejezte ki, hogy gazdája lesz több rendezvénynek hazánk európai uniós elnökségének ideje alatt.