Sumi (Breuer László) Emlékverseny

...Most megérintem varázspálcámmal a Földet, s képzeletben lekicsinyítem akkorára, mint egy alma. Az első, ami a szemünkbe fog tűnni, az, hogy a héja - azaz a Föld kérge - tized olyan vékony lesz, mint az almának a héja. A földi élet és a Föld vízburka pedig nem több mint az alma héján a hamvasság..." (Idézet Sumitól - Breuer-Mirtse: A kövek története, avagy: A földanya ékességei)

A GATE Zöld Klub Egyesület a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesülettel, a Göncöl Szövetséggel, a Szent István Egyetem Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszékével és a Magyar Talajtani Társasággal együttműködésben a neves környezeti nevelő, Breuer László (Sumi) emlékére, valamint a Fenntarthatóságra nevelés évtizede és a Biológiai sokféleség nemzetközi éve alkalmából versenyt hirdet.

A pályázatot Gyermek (7 és 12 év közöttiek), Ifjúsági (13 és 18 év közöttiek) és Felnőtt (18 év felettiek) kategóriában hirdetjük meg, mindkét esetben Élő és Élettelen Természettudományok kategóriára bontva. Pályázni egyénileg lehet.

A pályázók feladata egy szabadon választott természeti képződmény, jelenség vagy folyamat (pl. cseppkőképződés; víznyelő; örvény; harmat; löszbaba; orchideavirág beporzása; harmatfű rovarfogási technikája; szitakötő egyedfejlődése; molnárpoloska „vízen járásának" bemutatása; kígyók táplálkozása, „állkapocs kiakasztása"; rovarok látása: színspektrum, ill. összetett szem; pókok hálószövése, hálótípusok; méhek fészeképítése; növényi repítőszőrök felépítése és működése; stb.) bemutatása közérthető formában, a fentihez hasonló egyszerű és szemléletes módszerek (mindennapi eszközök és hasonlatok) segítségével. A bemutatót 1-5 perces videó (amelyen a pályázó mutatja be a kiválasztott fogalmat) formájában rögzítve, 2010. április 20-ig kérjük beküldeni a sumipalyazat@gmail.com címre (csatolmányként vagy letölthető óriásfájl formájában) a következő formátumok valamelyikében: .avi, .mpeg, .wmv. Egy pályázó legfeljebb 5 videót nyújthat be. A videófájl címében legyen benne a beküldő neve, életkora és e-mail címe, valamint több pályázati anyag benyújtása esetén annak sorszáma is (pl. Gipsz_Jakab_23_jakab@gipsz.hu_3).

A verseny célja nem elsősorban a videók minősége (akár mobiltelefonnal is készülhet), hanem a minél ötletesebb szemléletformálás, a nézők figyelmének ráirányítása az adott természeti képződményre, jelenségre, folyamatra. A videók készítésének módjára, képpel, hanggal, szöveggel kapcsolatos elemeire nem teszünk kikötéseket. A kreativitást, szemléletességet, szakmai pontosságot és a közérthetőséget természettudós környezeti nevelőkből álló zsűri értékeli.

Kategóriánként (Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt; Élő és Élettelen Természettudományok) az első 3 helyezett részesül a következő díjazásban: előfizetés a Süni vagy a Vadon című folyóiratra, valamint terepi programokkal teli hétvége május 15-16-án a magas-bakonyi Breuer László Oktatóközpontban.

További információ: sumipalyazat@gmail.com

A pályázatot támogatja Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.