Rekorddöntő fogathajtó-verseny

Dr. Solti László rektor nyitotta meg szeptember 2-án a Szent István Egyetem XI. Baráti Fogathajtó- és Főzőversenyét. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Schmitt Pálné Makrai Katalin, a köztársasági elnök felesége és Alex Brooking Ausztrália magyarországi nagykövete.

BALÁZS GUSZTÁV

A fogathajtó versenyen minden eddigi rekordot megdöntve több mint hatvanan indultak – köztük dr. Budai Gyula miniszterelnöki megbízott – a Lázár Lovaspark nóniusz és a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság lipicai lovaival. A női versenyt Tóth Kata nyerte meg Bogó Ágnes és Vincze Erzsébet előtt. A férfi mezőny végeredménye: 1. Kerékgyártó Tamás, 2. Rippel Ferenc, 3. dr. Sótonyi Péter. A legjobb gödöllői hajtók, Simics Judit olimpiai ezüstérmes kézilabdázó és Hammerli Tibor, a Szent István Stúdió munkatársa dr. Gémesi György polgármester, a Nemzeti Sportszövetség elnöke különdíját kapták. A versenyzők segédhajtói ezúttal is profik, Lázár Vilmos, Dallos Andor, Szegedi Gábor és Balogh József voltak.

A főzőversenyt, melyen 23 csapat vett részt, Benke László, a CBA Magyar Üzletlánc mesterszakácsa értékelte: – A zsűri már a reggeli eligazításon bejelentette, ha túléli a versenyt, akkor lesz eredmény-hirdetés is. Én egyet kértem önöktől: mindenkit nagy tisztelettel fogadjanak, egyedül a „Kozmát” ne… Öt csapat mégis vendégül látta Kozma urat, s volt olyan is, hogy úgy tűnt, fekete bárányból készült az étel.

A nap tapasztalataira is utalva tanácsolta, hogy a szakácsok pörkölthöz csak hozzá illő fűszert használjanak: pirospaprikát, sót, és „gyimgyomot”.

A halászléfőzők figyelmébe azt ajánlotta, hogy a halat is be kell fűszerezni, nem csak a jó hal alaplét. Ellenkező esetben két ízvilág találkozik a tűz felett, s nem fő rajta harmonikus halászlé.

A főzőversenyen egyetemi siker is született: 3. helyezést ért el a békéscsabai Gazdasági Kar pörköltje.

A konyha népünk, nemzetünk tükörképe. Minden nap találkozunk vele, mondta Benke László, majd Mikszáth Kálmán gondolatával búcsúzott: „Ha már minden érzés elszáll a rög iránt, varázsnak még mindig ott marad a magyar konyha”. Ősi ételeink ízét, hitünket, magyarságunkat ne hagyjuk veszni!

A nap eseményeit zárva dr. Solti László vendégeink figyelmébe ajánlotta, hogy érdemes a Szent István Egyetemre jönni, s kérte, vigyék el jó hírünket a nagyvilágba. Megköszönte dr. Fehér Károly c. egyetemi tanár fáradhatatlan szervezőmunkáját, a Lázár Lovaspark, a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság és a verseny minden további segítőjének áldozatvállalását.

Balázs Gusztáv felvételei