BioPhys Spring 2010

A 9. alkalommal megrendezett BioPhys Spring konferenciának a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem adott otthont május 20-21-ig. A Gépészmérnöki Kar Környezetipari Rendszerek Intézetének Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke a korábbi évekhez hasonlóan idén is aktívan (6 fővel) vett részt a rendezvényen, mivel több, mint 15 éve áll munkakapcsolatban a rendezvényt szervező társintézeti Fizika Tanszékkel.

 

Ez a nemzetközi konferencia főként a fiatal kutatók számára kínált lehetőséget arra, hogy tudományos eredményeikről beszámoljanak. A kétnapos rendezvényen 53 szerző 28 előadása volt tervezve, a biofizikai témák mellett a mezőgazdaság és a megújuló energiák témakörében is hallhattunk érdekes előadásokat. Az előadások összefoglalói a rendezvényhez kapcsolódó kiadványban olvashatók.

A tudományos bizottság tagjai: Jiri Blahovec, a prágai Cseh Élettudományok Egyetem professzora, Jozef Horábik, a Lengyel Tudományos Akadémia Agrofizikai Intézet professzora, Jan Gilinski professzor, a Lengyel Tudományos Akadémia lublini csoportjának elnöke, Farkas István professzor, a SZIE Környezetipari Rendszerek Intézet igazgatója, Zuzana Hlavacová, a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem Mérnöki Karának oktatási dékánhelyettese és Vlasta Vozarova, a Fizika Tanszék vezetője, egyben a rendezvény főszervezője is.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a rendezvény teret adott cseh, szlovák, lengyel és magyar egyetemekről a résztvevőknek eredményeik bemutatása mellett szorosabb szakmai együttműködés kialakítására is. A tudományos előadások mellett beszélgetésekre, hangulatos sétára és Nyitra nevezetességeinek megismerésére is lehetőségünk volt.

Az elmúlt években Prága és Lublin adott otthont a rendezvénynek, 2011-re a konferencia szervezésének jogát a Szent István Egyetem kapta, így az érdeklődők a KÖRI Fizika és Folyamatirányítási Tanszék honlapjáról (http://fft.szie.hu) szerezhetnek bővebb információkat a X. BioPhys Spring részleteiről.