Tanulás, tanítás, munkaerőpiac

Tanulás, tanítás, munkaerőpiac címmel rendezett a Neveléstudományi Egyesület három napos konferenciát január 22-e és 24-e között a békéscsabai Gazdasági Karon, mely egyben az eseménysorozat társrendezője is volt. A résztvevőket az Alma Mater Hostelben szállásolták el.

KRUPINCZA MARIANN

SZIE-GK Andragógia II., Művelődésszervező szakirány

A konferencián határon innen és túlról is érkeztek előadók és vendégek. A megjelenteket Borzán Anita, a kar dékánja és Torgyik Judit, az egyesület alelnöke köszöntötte. Az előadások több szekcióban zajlottak és a címben foglalt témákat járták körbe több aspektusból. Az érdeklődők magyar, angol és német nyelvű előadásokra is beülhettek.

Az andragógia szekcióban az élethosszig tartó tanulás és az előzetes ismeretek is szóba kerültek, míg a munkaerőpiaci előadások közül több is foglalkozott a roma kisebbség jelenlegi helyzetével és természetesen a napjainkban egyre nélkülözhetetlenebbé váló nyelvtanulásról és nyelvismeretről is hangzottak el érdekes és megfontolandó gondolatok.

A kar több oktatója is, így Ferenczné Szarvas Anikó, Szakácsné Nagy Szilvia tanárnők és Karlovitz János Tibor tanár úr levezető elnökönként, Micheller Magdolna tanárnő, Árpási Zoltán és Lakatos Vilmos tanárok pedig a szakmai bizottság tagjaiként is kivették részüket az eseményből.

Árpási Zoltán, aki a helyi szervező is volt, előadást tartott az egészségtudatos nevelésről és a wellness képzés lehetőségeiről. Ferenczné Szarvas Anikó a tréning módszert, mint a kompetenciák komplex formáját mutatta be az érdeklődőknek, Karlovitz János Tibor a vállalkozók uniós kompetenciáiról beszélt, Lakatos Vilmos a kontrolling főiskolai oktatásának jellemzőit ismertette meg, Szakácsné Nagy Szilvia pedig a vak tanulók függvény fogalmának kialakulásáról beszélt.

Az informatikai szekcióban több érdekesség is elhangzott. Szóba került többek között a számítástechnika jövőbeli szerepe az oktatásban, itt gondolni kell például a virtuális táblára vagy azon modern eszközök sorára, melyek meggyorsítják és nagyban megkönnyítik a tanárok munkáját, legyen szó az ismeretek átadásáról vagy a tanulók, hallgatók számonkéréséről.

Árpási Zoltán megjegyezte, hogy a konferencia lebonyolítása több tekintetben is sikeres volt és a résztvevők visszajelzései szintén pozitívak. Azt is megtudtam tőle, hogy tudomása szerint a legközelebb hasonló nagyságú konferenciát az ősszel, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervez a Gazdasági Kar.