Jubiláltunk!

 „Ha semmi nem történik egy szervezet életében, „csak" normálisan - apróbb sikerekkel működik -, az a beltagokat kivéve, senkit nem érdekel.

A figyelmet fel kell hívni. Eseményt kell teremteni!" (PR-alaptörvény)

 1. Az alapelv

Sok mindent csinálhatunk, csak azt nem, amit mások!

 1. A célunk

A rendezvényünk, az eseményteremtés legyen: egyedi, szokatlan, meglepő, örömteli, vonzó, figyelemfelkeltő, kulturált és jól szervezett.

A 10 éves rendezvényünk, a Szent István Egyetem Fogathajtó- és Főzőverseny a rektorok - dr. Szendrő Péter, dr. Molnár József, dr. Solti László - figyelmével, egyetértésével és támogatásával ilyen eseménnyé fejlődött.

 1. A háttér

 Mindez azért lehet így, mert:

  1. A fogatokat (a nemzeti kincsünknek számító, védett nóniusz és lipicai lovakat) a domonyvölgyi Lázár Lovasparkból a tizenháromszoros fogathajtó világbajnok Lázár-testvérek, Szegedi Gábor világbajnok továbbá Dallos Andor, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója hozza; ők a verseny szabályszerű, balesetmentes rendezésének is főszereplői.

  2. Széleskörű, rangos és nagyvonalú támogatást biztosító szponzori kör (közel félszáz személy, intézmény) áll mögöttünk és vállalja a rendezés költségeinek, anyagi hátterének zömét.

  3. A fogathajtó sportunk első számú szakmai vezetői társadalmi munkában látják el a versenyrendezés gyakorlati feladatait.

 1. Az anyagi alapok

 A Szent István Egyetem Fogathajtó- és Főzőverseny - feltehetően - intézményünk egyetlen jelentős pénzt, anyagi forrást nem igénylő népszerű rendezvénye (lényegében a hatósági intézkedést, a sátorállítást, a műszaki hátteret terheli egyetemi költség. Ez alkalmanként kb. 4-500 ezer forintot tesz ki. A fogatok, a szakértők munkája, az évente több mint 30 bográcsban főzött étkek, a különféle italok nem kerülnek pénzbe. Mindez barátaink nagyvonalú, önkéntes felajánlásából származik!)

A 10 éves támogatás számított összege mintegy 50 millió forint!

 1. A résztvevők köre (10 év alatt)

  1. Fogatra ült: több mint 460 barátunk

  2. Kereken 330 bográcsban főzték a tájjellegű ételkülönlegességeket, mintegy 100 féle „ételkölteményt".

 2. A vendégeink

A Szent István Egyetem Fogathajtó- és Főzőverseny baráti társaságokat kovácsoló, számon tartott és várt széleskörű országos társadalmi eseménnyé lett!

Ebből az alkalomból számos olyan rangos személyiség látogatott el hozzánk, akik más alkalmakkor aligha jönnének el az egyetemünkre: döntéshozók, főhatóságok, minisztériumok vezetői, nagykövetek és más diplomaták, politikusok, üzletemberek, társadalmi szervezetek, világbajnok sportolók, újságírók, a Szent István Egyetem és a társegyetemek képviselői, akadémikusok, neves közéleti személyiségek sora vett és vesz részt a rendezvényünkön.

Új partnereinkkel jövőt formáló kapcsolatépítésre is alkalom adódik itt.

Egy rendezvény sikerét döntően az érdeklődés mutatja.

Az elmúlt 10 évben rendezvényünk keretében közel 4 ezren tisztelték meg egyetemünket!

 1. Mindent összevetve

a Szent István Egyetem tíz éves múltra visszatekintő fogathajtó- és főzőversenye:

  1. Rangos közéleti személyiségek sorát vendégségbe hívó, számon tartott, nagy érdeklődéssel kísért, jó hírünket erősítő, egyedi, országos szintű kapcsolatépítő PR-eseménnyé fejlődött.

  2. Rangját a neves, köztük világhírű támogatóink fémjelzik.

  3. Egyetemünknek - feltehetően - egyetlen jelentős anyagi forrást, pénzt nem igénylő rendezvénye (a 4. pontban leírtakon kívül).

A költségek túlnyomó többségét a szponzoraink (mintegy 50-en) állják.

A figyelem, a szakmai, szellemi és anyagi áldozatvállalás egyetemünknek és egy-két köztiszteletben álló személynek szól!

  1. Ez a szakmai kapcsolatrendszerünk a speciális oktatói feladataink ellátásának és szervezésének is egyik fontos alapja és lehetősége (magas szintű gyakorlati lovasoktatás; a második oktatási ciklusát élő, másoddiplomát adó Lovastanár- és Szervező Szak /50 fő/)

Gödöllő, 2009. szeptember 3.

Prof. Dr. FEHÉR Károly

c. egyetemi tanár

ötletgazda