Tehetséggondozás az utánpótlásért – Beszélgetés dr. Heltai Miklóssal

 

A Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karon 2000-ben alapították a Kari Tudományos Munkáért Kitüntetést, amit minden évben egy személynek ítélnek oda. A 2006. évi díjazott dr. Heltai Miklós, a Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék docense, akit a rangos elismerés hátteréről kérdeztünk.

 RADÓ GÁBOR

Dr. Heltai Miklós- A kar folyamatos törekvése, hogy a hallgatókat bevonja a tudományos kutatómunkába, ami a TDK kereteiben történik. Ez egyrészt tehetséggondozás, másrészt az utódok kinevelését is szolgálja. Nagy figyelmet fordítunk a megmérettetésekre, mint a tudományos diákköri konferenciák vagy az Országos Környezettudományi Verseny. Természetesen nem az a legfontosabb, hogy a résztvevők díjakat érjenek el, hanem maga a munka, az eredmények bemutatása, tapasztalatok és gyakorlat szerzése. Sok oktató és kutató kezdte így a pályát - köztük én is.

- Azóta már ön indít el a pályán másokat...

- Tizenöt éve dolgozom a Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszéken. Ez idő alatt több mint hatvan szakdolgozat készült az irányításommal, és tizennégy tudományos diákköri dolgozat. Nyolc tanítványom szerepelt az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, közülük egy szekciógyőztes, egy különdíjas, egy pedig harmadik helyezett volt.

- Napjainkban a vadbiológiai kutatások fellendülése tapasztalható. A gödöllői tanszék mellett még milyen tudományos műhelyek vannak az országban?

- Jelentős munka folyik a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Kaposváron inkább ökológiai jellegű kutatásokat végeznek, Debrecenben pedig jobbára természetvédelmi témákkal foglalkoznak - de mindkét egyetemen vannak vadbiológiai kutatási programok. A „vadbiológia fókusza" folyamatosan tágul: eredetileg csak a vadászható fajokkal foglalkoztunk, ma már védett emlősökkel és madarakkal is. A tudomány alkalmazásáról van szó; a vadgazdálkodás keretébe nemcsak a vadászat tartozik, hanem az állatfajok állományának fenntartása, az állatok által okozott kár kezelése is.

- Úgy tűnik, mindez népszerű a hallgatók körében...

- Tanszékünkön erős a törekvés, hogy bevonjuk a hallgatókat a munkába. Sok kutatási témánk van, amihez lehet csatlakozni. Kemény feladatokban kell részt venni, de ezek azért olykor nem nélkülözik a romantikát sem, hiszen a munka része az erdőjárás, a vadmegfigyelés és az állatok kezelése is.

- Említette az utánpótlást...

- A tanszékünkön dolgozó valamennyi oktató annak idején itt készítette a szakdolgozatát, az itt folyó tudományos munka keretében.

- Számított arra, hogy kitüntetik?

- Nos, ez azon ritka alkalmak egyike volt, amikor valaki ott a helyszínen, az átadáskor tudja meg, hogy őt érdemesítették a díjra. Természetesen nagyon örültem, hogy elismerik a munkámat.

 

Taxonomy upgrade extras: