Energiaforrás és Forrásközpont

 A Szent István Egyetemen működik az ország legnagyobb fotovillamos (napelemes) erőműve. Ez adta az apropót ahhoz, hogy Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter március 9-én Gödöllőn jelentse be a magyar tulajdonú HelioGrid Magyarország Napelemgyártó Kft. rétsági beruházását: 16 milliárd forint befektetéssel 800 főt foglalkoztató üzem létesül. Az eseményt összekötötték az egyetemen elkészült hallgatói információs központ, az úgynevezett Forrásközpont átadásával, amely a Humán Erőforrás-fejlesztési Operatív Program támogatásával valósult meg. A nemzetiszínű szalagot a miniszter és dr. Molnár József rektor vágta át.

 A miniszter kiemelte: magyar cég is képes ma stratégiai nagybefektetést megvalósítani, amit a kormány támogat. Ismert, hogy az Európai Unió új energiapolitikájában a leghangsúlyosabb kérdések és kihívások a klímaváltozás, a behozataltól való növekvő függőség, az egyre magasabb energiaárak, az EU tagállamainak egymásra utaltságából adódó ellátási zavarok kezelése, az energiaellátás fenntarthatósága, biztonsága és versenyképessége és az üvegházgázok csökkentési elvárása. Az energiatakarékosság és a megújuló energiahordozó-felhasználás növelése egyszerre sürgető igény.

Kóka János elmondta, Magyarország területére (is) évente 400-szor annyi napenergia jut, mint az összes energia felhasználásunk. A napenergia hasznosító berendezések elterjedésének akadálya a beruházások hosszú megtérülési ideje. A napenergiából villamos áramot előállító technológiák és kutatások azonban fejlődnek, a napelemek iránti kereslet az EU területén évente szinte megduplázódik.

A HelioGrid Kft. 2008 decemberig egy olyan korszerű gyárat épít fel, amelynek kapacitása évente 50 megawatt áram termelésére alkalmas napelem lesz.

 A vékony film technológiával néhány mikron „vastagságú" félvezető réteget visznek fel üvegre, nagymértékben csökkentve a gyártási költségeket.

Dr. Molnár József elmondta, hogy az egyetem örömmel adott helyet a bejelentésnek, az erről hozott döntés jó választás volt, hiszen a SZIE mindinkább természeti erőforrás-tudományi egyetemmé válik, munkájában egyre nagyobb szerepet kapnak a környezettudományok, a környezetvédelem, s ezen belül az alternatív energiaforrások kutatása és felhasználásának elősegítése. Nem kevésbé fontos, hangsúlyozta a rektor, hogy az univerzitás piaci szereplőként tart kapcsolatot a vállalatokkal. Az informatikai központ átadása kapcsán elmondta: a tudáshoz információ kell, az információk megtalálhatók a hagyományos könyvtárak falai között is, de az informatika segítségével a virtuális térben is. Az új központban több mint 300 számítástechnikai eszköz segíti a hallgatók felkészülését.

 

 

FOTOVILLAMOS NAPERŐMŰ

 

 Az ország jelenleg legnagyobb, 10 kW teljesítményű fotovillamos (napelemes) erőműve működik a SZIE gödöllői kampuszán. A rendszer elsősorban oktatási és demonstrációs céllal épült, de a kapcsolódó kutatási feladatokon túl villamos energiát is termel, amit az erőmű helyszíneként szolgáló kollégium villamos hálózatába táplálnak és ott használnak fel.

A SZIE Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke hosszú ideje foglalkozik a fotovillamos rendszerek fejlesztésével, kutatásával. Ez volt a feltétele, hogy az erőmű az EU valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium KAC programjának támogatásával itt valósuljon meg. A projekt vezetője dr. Farkas István egyetemi tanár, tanszékvezető, a Nemzetközi Napenergia Társaság igazgatósági tanácsának tagja, akinek kiterjedt nemzetközi szakmai kapcsolatai is hozzájárultak a projekt elnyeréséhez.

A kollégium C épületének tetején elhelyezett fotovillamos rendszer 3 különböző technológiát alkalmazó mezőből (alrendszerből) épül fel. A napelemek összes felülete 150 m2. A megtermelt energiát három inverter alakítja át a villamos hálózatba tápláláshoz szükséges 230 V, 50 Hz-es váltófeszültséggé.

A gödöllői naperőmű 2005 végi beindítása óta mintegy 12 300 kilowattóra villamosenergiát termelt, amellyel 10 tonna szén-dioxid kibocsátását kerülte el a SZIE, mondta a sajtóeseményen dr. Buzás János egyetemi adjunktus. A Fizika és Folyamatirányítási Tanszék a „szoláris iskolák" európai uniós együttműködés keretében a közoktatásban tanuló hallgatók között is népszerűsíti a megújuló energiaforrásokat, ennek részeként tíz középiskola kapott bemutató célú fotovillamos táskát.

 

 

HALLGATÓI INFORMÁCIÓS KÖZPONT

 

 A SZIE az Informatikai Hivatala által koordinált HEFOP 4.1.2 projekttel 2004-ben nyert támogatást infrastrukturális elemeinek fejlesztésére, multifunkciós közösségi és oktatási terek kialakítása, informatikai korszerűsítésre. A pályázat költségvetése 851 millió forint, ebből az I. Nemzeti Fejlesztési Terven belül érkező uniós támogatás 720 millió forint. A fejlesztés érintette a budapesti és a jászberényi karokat; Gödöllőn kétezer négyzetméterre terjedt ki, ahol az építészeti és épületgépészeti felújítás, akadálymentesítés a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően történt.

A hallgatói információs központ számítógépes termeinek egy részében egyszerűen karbantartható, üzembiztos, központilag menedzselt vékony klienseket helyeztek el; ezek képernyői csupán 40 wattot fogyasztanak. Az átadást követően a hallgatói önkormányzatok is ide költöznek, ezért a hallgatók nap, mint nap rutinszerűen találkozhatnak képviselőikkel. A szolgáltatásokat karrieriroda és másolóközpont, kávézó és ruhatár teszi teljessé.

A fejlesztés során bővítették az egyetem belső optikai gerinchálózatát és az aktív elemeket. A megnövekedett kapacitásigényt kiszolgálni képes központi szerverpark, menedzsment rendszer és háttértároló rendszer (SAN) kialakítása úgy történt meg a gödöllői központban, hogy az a külső karokat is kiszolgálja.

 

Fotók: GKM, Fitori Sándor és Balázs Gusztáv

Taxonomy upgrade extras: