„A tanúsítványtól a CE jelölésig”

Termékbiztonság az Európai Unióban - ezzel a címmel jelent meg az a könyv magyar nyelven - nemsokára angolul is olvasható lesz - melynek alcíme is kifejező: „A tanúsítványtól a CE jelölésig".

Miért értékes, miért fontos a kötet? Egyszóval kifejezve: a biztonságunkért! Napjaink szédítő kínálatában és harsány reklámözönében kiemelkedően fontos szempont lett a termékek megbízhatósága, jó minősége a fogyasztónak, a felhasználónak, a versenyképesség szempontjait szem előtt tartó minden menedzsernek. A kötet hiánypótló, mert ilyen átfogó szakmunka még ebben a témakörben még nem készült.

Erre utal ajánlójában dr. Balázs Péter egyetemi tanár, amikor arról ír, hogy az Európai Unió gondosan szabályozott belső piaca nagy súlyt helyez a megfelelőségértékelés, a termékbiztonság és termékfelelősség követelményeire. A fogyasztók érdekeinek védelmére vizsgáló, ellenőrző, tanúsító szervek kiterjedt hálózata ügyel. A szakértő szerzők ezt az igen széles és összetett témát dolgozzák fel.

Magyarország korábbi EU-biztosa azt is kifejti, hogy a színvonalas művet jó szívvel ajánlja minden érintett és érdeklődő figyelmébe. Rámutatva: a termékbiztonsággal összefüggő jogszabályok, szabványok és egyéb előírások ismerete mindenekelőtt a kínálati oldal, a tervezők, gyártók, értékesítők számára fontos. De a jogok és kötelezettségek sűrűjében a kereslet képviselőinek, a felhasználóknak, üzemeltetőknek és a vásárlók széles körének is el kell igazodnia.

Az előírásokkal való összhangot, a megfelelőséget, sokféle módon jelzik. A piac szereplőinek ismerniük kell a tanúsítványok, bizonyítványok, a minőséggel kapcsolatos nyilatkozatok és jelölések módját, formáit és megbízhatóságukat. Csak így lehet kiszűrni a bizonytalan, kétes terméket és szolgáltatást.

A könyv fontos, bonyolult és folyamatos fejlődő területen, a termékbiztonság szakmai világában igazítja el a gyártókat, forgalmazókat, hatóságokat és felhasználókat. Egyedülálló az is, hogy az európai és amerikai eljárásokon túl kitekintést nyújt a dinamikusan fejlődő távol-keleti térség - Japán és Kína - sajátosságaira is. Az olvasók között számítanak diákra, tanárra egyaránt felsőfokú oktatási intézményben, az ország és határainkon túl is. Hasznos azoknak, akik a természeti erőforrások iránt elkötelezettek, hiszen a biztonság e területen is kiemelkedően fontos. A könyv végén tudásellenőrző tesztsor is található, melynek segítségével mindenki meggyőződhet a témában való jártasságáról. Ha érdeklődés van, de hiányos a tudás, a kiadvány elolvasása mellett a teszt végén található "Megoldások" is segítenek! (Termékbiztonság az Európai Unióban - A tanúsítványtól a CE jelölésig, 218 oldal, Budapest, 2006. A TÜV Rheinland Akadémia kiadása)

 

Taxonomy upgrade extras: