Turizmus és vendéglátás

 A Gödöllő és Környéke Regionális Turisztikai Egyesület Idegenforgalmi Bizottsága februári tanácskozását egyetemünkön, a Gödöllői Agrárközpont Kht. épületében tartotta. Az előadások jelentős része a Szent István Egyetem és a kht. keretei között működő tangazdaságok idegenforgalmi kapcsolódásait érintette. A tagság nagy érdeklődéssel és némi meglepetéssel ismerkedett a tangazdaságok érdekes és hasznos, az idegenforgalomban is komoly értékeket felmutató jellegzetességeivel.

A SZIE - mint azt dr. Guth László főtitkár előadásában kifejtette - Gödöllővel együtt több szálon kapcsolódik az idegenforgalomhoz. Érdekelt a gyógyturizmus megteremtésében, a termálvíz egészségügyi célú hasznosításában, sport és szabadidős fejlesztésekben. Az ezekkel kapcsolatos elképzelések szerves részei az univerzitás múlt évben elfogadott intézményfejlesztési tervének. A megvalósításukhoz európai uniós források elnyerésében bízik az egyetem a II. Nemzeti Fejlesztési Terven keresztül. A legkidolgozottabb projekt a Babatvölgyi Ökopark, amely 6-8 milliárd forintos fejlesztést igényel; környezet- és ökoturisztikai kínálatával képes meghosszabbítani a városba érkező vendégek itt tartózkodását. A konferencia turizmus fejlesztése érdekében, amihez jó esélyt kínál például a FAO Budapestre költözése, a gépmúzeum épületének bővítésére készül az egyetem.

Ezek a fejlesztések és a régióból megjelent igények egymást erősítve ösztönözték az intézményt arra, hogy turizmus-vendéglátás szak indítását kezdeményezze. Dr. Guth László köszönetet mondott a GKRTE eddigi segítségéért, és kérte a jövőbeni támogatást is, például gyakorlati helyek felajánlásával.

Dr. Horváth Mihály, a GAK Kht. ügyvezetője és az egyes tanüzemek vezetői, képviselői is igen érdekes tájékoztatót adtak önálló működésükről, s mindegyikre jellemző volt, hogy a magas szintű tudományos munka mellett elsőrendű feladatuknak tekintik a nagyközönség tájékoztatását, azaz szívesen fogadnak csoportokat, érdeklődőket. Mind a laikusok, mind szakmában dolgozó emberek számára tudnak a legkorszerűbb ismeretekből átadni, a technológiát bemutatni, megtekinthetők náluk a legújabb zöldségfajták, de még szaporítóanyagot is lehet náluk vásárolni.

Ma már utazási irodák is visznek hozzájuk például a kertészet vagy a magyar mezőgazdaság iránt érdeklődő külföldi csoportokat.

A hét tanüzem felöleli az állattenyésztéstől a kertészeten át a műszaki ismeretekig a természettel és a mezőgazdasággal foglalkozó valamennyi ismeretágat, beleértve nagyüzemek és a családi vállalkozások szintjét is.

Dr. Bujáki Gábor kollégiumi főigazgató ismertette, hogy bár Gödöllőnek nincs szállodája, de a SZIE jelentős számú különböző komfortfokozatú szálláshellyel rendelkezik. Mivel jelenleg is újítanak fel épületet, hamarosan több száz idegenforgalmi férőhellyel számolnak.

Oláhné Sápi Katalin főtitkárhelyettes elmondta, az egyetem aulája kibérelhető különböző rendezvényekhez, s a vendégfogadásra is felkészült az egyetem, ugyanis angol, német és spanyol nyelven tartanak szükség szerint idegenvezetést.

Taxonomy upgrade extras: