Diákhitel – változatlanul

Nem változik az új tanévben a Diákhitel kamata, és maradnak felvehető összegek is. Továbbra is csak a költségtérítéses hallgatók kérhetnek havi 40 ezer forintot, a többiek a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszeg közül választhatnak. A kamat mértéke változatlanul évi 9,5 %. Érdemes azonban figyelni a határidőkre!

  A Diákhitel nem bankhitel! A Diákhitel-rendszer üzleti haszon nélkül, önköltségi (nonprofit) elven működik. A Diákhitel Központ az állam segítségével igen kedvező hiteleket vesz fel, és ebből folyósítja a kölcsönöket. Azért képes a banki hiteleknél jóval kedvezőbb feltételeket nyújtani a diákok számára.

  A törlesztés mindenki számára nagy biztonsággal teljesíthető. A kötelező törlesztőrészlet alapvetően a majdani jövedelemhez igazodik, annak egy alacsony hányada. Az ezen felüli előtörlesztés díjmentes, így visszafizetés futamideje rugalmasan alakítható.

  Az őszi szemesztertől érvényes új Diákhitel-igénylések legkésőbb dec. 15-ig adhatók le, és az első kifizetés az ezt követő hónap 15-én történik visszamenőleg. Azonban az októberi első kifizetéshez új igénylőknek legkésőbb szept. 15-ig el kell intézniük a papírmunkát a nagyobb postákon, vagy bankfiókokban és addig be is kell iratkozniuk.

  Nem kell újraigényelniük Diákhitelt azoknak, akik már korábban is kaptak. A honlapról letölthető űrlapokon, viszont mihamarabb be kell jelenteniük a tanulmányi, személyi adataikban bekövetkezett változásokat, illetve folyósítás megváltoztatásával kapcsolatos igényeiket (összeg gyakoriság, felfüggesztés stb.) E mellett gyorsan - az októberi kifizetéshez lehetőleg szeptember közepéig - nekik is célszerű beiratkozniuk tanintézetükbe.

  Hiedelmek, hallomások és félinformációk helyett ajánlott a www.diakhitel.hu honlap használata.