Együttműködés a Tatával

 Az IBM után újabb nemzetközi vállalat, a Tata Consultancy Services (TCS) magyarországi cégével kötött oktatási és kutatási megállapodást a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar szeptember 5-én.  A dokumentumot S. V. Mani alelnök, dr. Villányi László dékán és dr. Molnár József, a Közgazdaságtani Intézet igazgatója látta el kézjegyével. Az 1968-ban alapított indiai cég jelentős szerepet vállalt abban, hogy a szubkontinens szoftveripara világszerte ismertté váljon. Európai fejlesztő központját Budapesten hozta létre 2001-ben.

  Dr. Molnár József intézetigazgató, egyetemi tanár munkatársunknak elmondta, a Közgazdaságtani Intézet keretén belül megvalósuló együttműködés célja az, hogy a kar a munkaerőpiacon még keresettebb közgazdászokat képezzen, a partner vállalat pedig időben ki tudja alakítani a közvetlen kapcsolatokat a legtehetségesebb hallgatókkal, akiknek jó része már tanulmányai befejezése előtt megtalálja leendő munkahelyét.

  Az együttműködés keretében a Tata CS szakemberei bekapcsolódnak a Gödöllőn folyó oktatásba, a budapesti cégnél pedig hallgatói oktatási központot létesítenek.

  S. V. Mani angol nyelvű előadásban ismertette a Tata cégcsoport tevékenységét, majd ezen belül a TCS munkáját, nemzetközi jelenlétét és magyarországi feladatait.

   A Tata Group Indiában vezető szereplője az acéliparnak, a motor- és gépgyártásnak valamint az energiaiparnak. Ázsia legnagyobb szoftver exportőre. A világ legnagyobb teatermelője, ugyanakkor a 6. óragyártója. Ezek mellett a telekommunikációban és a szállodaiparban is meghatározó jelentőségű. Bizonyára olvasóink közül is többet tudják, a Tata Csoport elnökét, Ratan Tatát a Forbes magazin 2004-ben az Év Ázsiai Üzletemberének választotta.

  A TCS 47 országban 169 irodát működtet, bevételének 60%-a az USA-ban, 23%-a Európában termelődik. Az IT szektor globális rangsorában bevételét tekintve a 12., a nettó profit nagysága szerint a 6., piaci részesedésével az 5., a tanácsadói létszám alapján a 6. a földkerekségen.

  Természetesen az is érdekes lehet a számunkra, miért választotta Budapestet európai fejlesztő központja színhelyének. S. V. Mani elmondta, itt jól képzett, több nyelven beszélő szakembereket, kreatív, könnyen mobilizálható munkaerőt, kimagasló infrastruktúrát (jó elérhetőséget, rövid készenléti időt) talált, s lévén hazánk NATO tagállam import és export tilalom sem érinti, legyen szó szoftver vagy hardver termékekről.

  A TCS Hungary jelenleg 320 alkalmazottat foglalkoztat 21 nemzet tagjaiból. A külföldi alkalmazottak aránya 33%, a műszaki végzettségűeké 58%. A SZIE-t megelőzően a BMKE-vl, a Miskolci Tudományegyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel kötött együttműködési megállapodást.