Angers: a kihívás városa

2007 szeptemberében újabb tanév kezdődött. Kinek a megszokott épületek falai közt, kinek új környezetben. Mi négyen valami újra vágytunk, szerettük volna kipróbálni magunkat idegen környezetben, kerestük a kihívást.

POLGÁRI EDIT, SÁNDOR SZILVIA, SOMOGYI DALMA, SZAKÁL GYÖNGY

   Franciásokként Fehér István tanár úr révén mindannyian tudomást szereztünk egy iskoláról Angers-ban, s egymásról nem is tudva, valahányan felvételt nyertünk a franciaországi ESA-ra (Ecole Supérieure d'Agriculture d'Angers). Szakál Gyöngy V. éves GTK-KG szakos és Somogyi Dalma KTI-KG szakos hallgatók az európai uniós Erasmus program keretében, Sándor Szilvia és Polgári Edit, idén végzett GTK (agrármarketing és EU szakos) hallgatók pedig másoddiplomás képzés keretében tanulunk itt.

  DALMA: „Az ESA mérnöki képzésének utolsó két évébe csatlakoztam be, így gödöllői tanulmányaim befejezésével párhuzamosan itt is szerezhetek egy diplomát. Számos lehetőség közül, otthoni szakomnak és érdeklődési körömnek megfelelően választhattam meg képzésem pontos irányát. Nagyon élvezem az oktatás és számonkérés otthonitól oly különböző felépítését; a rengeteg csoportmunkát, melyek során valóban a problémamegoldó „mérnöki karmainkat" élesítjük, hiszen komoly megrendelőktől származó projekteken dolgozunk. Mindazonáltal a legnagyobb élmény megélni nem csak egy, a francia kultúrát, hanem egy kicsit az összes többi új barátunkét is a világ minden tájáról."  

  EDIT: „Én egy úgynevezett Master Agribusiness programban veszek részt, amely másfél, vagy az én esetemben egy évig tart. Az oktatás angolul és franciául folyik a nemzetközi kereskedelem főbb aspektusairól. Az elméleti képzés keretében próbálnak megmutatni minden lehetséges kaput, ami nyitva áll előttünk egy nemzetközi agribusiness, vagy egyéb külkereskedelmi karrierhez. A szakma mibenléte a gyakorlatban rejlik, így a diploma feltétele egy 6-8 hónapos szakmai gyakorlat. A program sikeres elvégzése egy Franciaország, s mondhatjuk, hogy az Európai Unió által is magas fokon elismert diplomát ad. A képzés részeként hollandiai tanulmányút során megnéztük, miként folyik a nemzetközi kereskedelem Európa legnagyobb kikötőjében, Rotterdamban, majd ellátogattunk Hágába a világ elsőszámú virágpiacára. Amszterdamban és Brüsszelben ugyancsak érdekes látogatásaink voltak különböző multinacionális és nemzetközi cégeknél, szervezeteknél (Cargill, Nidera, Yakult, Heineken, Copa Cogeca), melyek során betekintést nyertünk marketing stratégiájukba, külkereskedelmi politikájukba, logisztikai rendszerükbe, stb. Mindemellett, finom belga és holland sörök társaságában feledhetetlen hetet töltöttünk együtt."   

  GYÖNGY: „Edithez hasonlóan, nekem is a Master Agribusiness képzésre esett a választásom, mert talán az áll a legközelebb a Gödöllőn folytatott közgazdász szakomhoz. Itt tartózkodásom vége felé közeledve, elmondhatom, hogy nagy örömömet leltem a francia életben. A számos külföldi diáktársam, a francia csoporttársaim, tanáraim, a hétköznapi emberek mind-mind segítettek abban, hogy pozitív élményekkel térhessek haza. Ennek köszönhetően olyan barátságokra is szert tehettem, melyek remélhetőleg egy életen át fognak tartani."

  SZILVIA: „Egy ún. EFA (Etrangers Formation par Alternance) program hallgatója vagyok, melynek lényege, hogy nemzetközi piacokon jelenlévő francia cégek keresnek olyan nemzetközi diákokat, akik készek 2 évre Franciaországba jönni és megismerni egy céget a „pincétől a padlásig", hogy később kapcsolattartóvá váljanak az anyacég és a diák országában működő leányvállalat között.  Az első év során háromhetenként váltakozik az iskolai tanulmányok és a cégnél töltött szakmai gyakorlat időszaka. A képzés második évében egyrészt elmélyítem elméleti ismereteim, másrészt a diplomához szükséges 6-8 hónapos szakmai gyakorlat során felkészülök a később betöltendő pozícióra. A program nagy előnye, hogy diákként komoly, felelősségteljes feladataim vannak a vállalatnál és a finanszírozási struktúra is kedvező. A képzés teljes költségét a vállalat fedezi, emellett pedig rendszeres havi ösztöndíjban részesülök."

  Aki elég ambíciót érez magában ahhoz, hogy nemzetközi színtéren érvényesüljön, valószínűleg szembekerül majd a kulturális különbségekből fakadó váratlan helyzetekkel.  Itt „tanulói" környezetben eshetünk túl mindezen, így ha már kilépünk a nagybetűs életbe, könnyebben boldogulunk. Hiszen a külföldi tanulmányoknak nem is elsősorban a „papír" a lényege, hanem mindaz a gyakorlati és elméleti, pozitív és negatív tapasztalat, amit itt megszerzünk.

  Itt az ESA-n közel 200-an vagyunk külföldiek, a világ minden tájáról (Kína, Brazília, Mexikó, Argentína, Chile, Spanyolország, Etiópia, Németország, Lengyelország, Csehország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina, stb.), így a tanulmányokkal párhuzamosan egyfajta világkörüli utazásnak is részesei lehetünk.  Az ESA nagy súlyt fektet a külföldi diákok beilleszkedésének megkönnyítésére. A megérkezésünket követő első két hétben intenzív francia nyelvórák és közös kirándulások segítették elő egymás, az iskola, a város és a régió megismerését. A félév során kulturális napok, közös bulik, karácsonyi vacsora színesítik a tanévet, amelyek mind-mind feledhetetlen emlékek maradnak.

  Meleg szívvel ajánljuk tehát, hogy próbálkozzatok, s merjetek nekivágni egy-egy külföldi képzésnek, s használjátok ki az iskola adta lehetőségeket. Profitáljatok a tanáraink által kiépített partnerkapcsolatokból és a rendelkezésetekre álló ösztöndíjforrásokból. Ha bármiben segíthetünk, bátorításra vagy információra van szükségetek, Fehér István tanár úrnál megtaláljátok elérhetőségeinket.

*

Szerkesztőségünk ezúton mond köszönetet a beszámolók íróinak, s dr. Fehér István egyetemi tanárnak, aki évek óta segíti munkánkat azzal, hogy a külföldi tanulmányokat végző hallgatók figyelmét felhívja a lapunk kínálta lehetőségre: hasábjainkon számot adhatnak a határainkon kívül szerzett tapasztalatokról, felkeltve az érdeklődést diáktársaikban a lehetőségek kihasználására.

Szeretnénk a sorozatot folytatni, a jövőben (s persze az idén, 2008-ban is) várjuk a SZIE hallgató polgárainak fényképes élménybeszámolóit mind a hat karról.