Bemutatjuk a Fordulót: „Nem egy táncospárunkból lett házaspár…”

Egyetemünk művészeti csoportjai közül az egyik legrégibb múltú a gödöllői Forduló néptánc-együttes (http://fordulo.wikidot.com/). Természeténél fogva ennek a közösségnek is kicserélődnek a tagjai néhány évente, a hagyományőrzés erejét azonban jól érzékelteti, hogy mint vezetőjük, az idén végzett Kapás Katalin elmondja, legrégibb öltözékük, a kalocsai viselet talán ötven éves is elmúlt.

BALÁZS GUSZTÁV

  - Ezek a ruháink már szó szerint restaurálásra szorulnak. De van egy új is, amit még nem mutattunk be; az egyetemi közönség feltehetően a szeptember 18-ára tervezett fogathajtó és főzőversenyen láthatja először rajtunk a szatmári viseletet. S hogy mit táncolunk, arról majd a néhány nappal korábban a Balaton partján zajló edzőtáborunkban döntünk. Lehet, hogy egy új kalotaszegi koreográfiát tanulunk be.

  A Forduló minden tanév elején tart tagtoborzót. Sokan megkeresik őket, táncos múlttal, de úgy is, hogy csak szeretnének egy közösséghez tartozni. Az is előfordul, hogy felsőbb éves csatlakozik hozzájuk, aki ugyan már otthonról magával hozta a tánctudást, de úgy érezte, tanulmányai miatt addig nem ért rá próbákra járni. Merthogy azt is tartanak hetente kétszer, kedden és csütörtökön 18-21-ig a színházteremben vagy a hatos előadóban.  

  - Éppen ezért tagjaink javarészt kollégisták, nekik nem kell este hazamenniük. De olyan táncosunk is van, aki ugyan Gödöllőn lakik, mégis csak a csoportunk köti a SZIE-hez, mert Pesten egyetemista - folytatja a közgazdász végzettségű Kati. - Mindig akad közöttünk valaki, aki egy kicsit jobban ráér a többieknél és/vagy többet szeretne foglalkozni az együttes dolgaival. Ezt legutoljára én vállaltam magamra. Szívesen csinálom, utaznom sem kell, mert a városban élek.

  A tánccsoportot bel- és külföldön egyaránt elismerik. S bár ők elsősorban egy jó közösség, a közeljövőben egyesületté alakulnak, hogy a SZIE Kulturális Missziójának támogatása mellett külső szponzorokat is fel tudjanak kutatni, állami és egyéb pályázati lehetőségeket is ki tudjanak aknázni. Ki nem hallott róla, a hagyományőrzésnek ez a formája a lelkesedés mellett anyagiakat is kíván.

  - Csoportunk magját 15-20 fő alkotja, a hozzánk kötődők holdudvarában még majdnem ugyanennyien vannak. Volt már olyan utánpótlásunk, hogy 20-25 teljesen kezdő táncost tanítottunk. Ha kell, zenekarral is fel tudunk lépni, lévén, hogy a budapesti Fondor együttes egyik tagja táncosunk bátyja. Máskor ott az erősítő. Kirándulni, nyaralni vagy éppen szórakozóhelyre is „együtt Fordulunk". Nem egy táncospárunkból lett házaspár...