Trópus a Télben – a SZIE a Füvészkertben

Első alkalommal rendezte meg november 9-11-ig az egzotikus növények és gyümölcsök kiállítását és vásárát a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának Kertészeti Technológiai Intézete az ELTE Botanikus Kertjével közösen a Füvészkertben (Budapest VIII., Illés utca 25.).

 A programot dr. Solti László, a SZIE rektora nyitotta meg. Jelen volt többek között dr. Dimény Judit az MKK leköszönő, illetve dr. Csányi Sándor az MKK frissen választott, leendő dékánja, továbbá dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója. A rendezvény gerincét és a kuriózumokat a SZIE MKK Kertészeti Technológiai Intézetének kiállításai, standjai alkották. Ezek megszervezésében, berendezésében és a lebonyolításban Paksi András tanszéki mérnöknek jutott a főszerep (és a sok, sok munka...).

A kastély épületében az Afrikai-Magyar Egyesület jóvoltából afrikai szobrokat, maszkokat állítottak ki a nagyteremben, illetve a kisteremben a Kertészeti Technológiai Intézet révén a növényvilág legnagyobb (jackfruit) és legbüdösebb gyümölcsét (durián), illetve legnagyobb (legerotikusabb) magját (seychelles-diópálma) láthatta (tapinthatta, szagolhatta) a nagyközönség, a kókusz és pálmamag kiállításon kívül.

A kertben felállított nagysátorban pálmalevéllel fedett trópusi gyümölcs stand is várta az érdeklődőket, szintén a Kertészeti Technológiai Intézet jóvoltából. Itt több mint ötven különféle trópusi-szubtrópusi gyümölcsöt, terményt (bébi ananász, Cayenne ananász, annona, főző banán, mini banán, vörös banán, Buddha keze citrus, csili, csillaggyümölcs, csirimoja, cukornád, curuba, datolya, datolyaszilva, édesburgonya, ehető földicseresznye, feijoa, füge, granadilla, graánátalma, guave, vegyes gumósok, jujuba, kakaó, kaktuszfüge, kókusz, zöld kókusz, kumquat, limequat, longan, lulo, mamey, Keitt mangó, Palmer mangó, Tomy Atkins mangó, maracuya, Formosa papaya, solo papaya, passió gyümölcs, pepino, piros pitahaya, sárga pitahaya, pomelo, rambután, salak, sweety, tamarillo) lehetett megtekinteni, illetve sokat megkóstolni, megvásárolni.

Paksi András és lelkes SZIE-diák csapata (Kertész BSc első, második és harmadik évfolyamos hallgatók) hősiesen megbirkóztak a több mint kétezer látogató rohamával. A rendezvény nem burkolt célja az ismeretterjesztésen túl, a SZIE MKK és a Kertészmérnök BSc képzés népszerűsítése volt. Ezt a célt szolgálták az intézet által a kiállított terményekről készített színes poszterek is, illetve a felállított SZIE edukációs stand.

A rendezvény sikeréhez többek között hozzájárult a gyerekeknek szánt kötélmászás kókuszdióért a pálmaházban, a melegégövi gyümölcstermő növényekhez kapcsolódó nyereményjáték, illetve a kávé-kakaó ház is. Az érdeklődésre való tekintettel a rendezők úgy döntöttek, hogy jövőre ismét megrendezik a kiállítást és vásárt, nagyobb felületen, több kiállítóval és még több érdekességgel!

a szervezők nevében:

Dr. Neményi András