Munkába állt a megmunkáló központ

 Új CNC vezérlésű megmunkáló központot helyeztek üzembe november 15-én a Gépészmérnöki Kar Gépipari Technológiai Intézetének tanműhelyében. A forgácsolási bemutatóval összekötött ünnepséget dr. Pálinkás István intézetigazgató nyitotta meg (a későbbiekben az intézet sokoldalú tevékenységét is ismertette), majd dr. Solti László rektor mondott köszöntőt.

Kakuk Gyula egyetemi tanársegédtől megtudtuk, hogy az esztergálásra, marásra, fúrásra és dörzsölésre egyaránt alkalmas berendezés asztalára helyezhető legnagyobb munkadarab mérete 650x560x560 mm, tömege maximálisan 600 kg lehet. A maximum 8000-es fordulatszámon működő orsó teljesítménye 5,5 kW, a gép teljes teljesítménye  20 KW. A berendezés 20 szerszám automatikus cseréjére képes, pozicionálási pontossága öt ezred milliméter alatt van. A szerszámokról Balikó István, az Iscar Hungary Kft. képviselője adott tájékoztatást.

A szabad szemmel és kivetítőn is figyelemmel kísért forgácsolási bemutató érthetően nagy tetszést aratott a Gépészmérnöki Kar megjelent munkatársainak körében. A laikus is megállapíthatta: az új megmunkáló központ pótolhatatlan segítséget nyújt a hallgatók versenyképes képzéséhez.