Jászberényi jubileum

 A jászberényi tanítóképzés alapításának 90. évfordulóját ünnepelte október 11-én az Alkalmazott Bölcsészeti Kar. Különleges volt ez a nap, mert az eseménysor minden részese átélhette, hogy ami 1917-ben történt, végül is nincsen túl messze. Nincsen túl messze, hiszen egy szemtanút is köszönthettek: az első igazgató, Pinkert Zsigmond leányát, Pinkert Ilonát, aki pár évesen került Jászberénybe, és aki felnőttként ugyancsak a pedagóguspályát választotta Budapesten. (Címlapunkon édesapja emléktábláját leplezi le.)

 Az alapítás évfordulója régi értékek újbóli közzétételére is alkalmat adott. Nem egyedül az emlékülés múltidéző (és a jövőbe is tekintő) előadásaival, hanem a Jászberényi Állami Tanítóképző-intézet Tanári Testülete által a 30-as években megjelentetett „A népiskola gyakorlati irányú működése, annak módjai és eszközei" című könyv reprint kiadásával. (Belelapozva a laikus is azonnal megállapítja: sok szempontból ma is időszerű...)

S, hogy ez az alapítás napjainkban is értéket teremtő tőke, mi sem bizonyítja jobban, mint a képző eddigi igazgatóinak nevét megőrző emléktáblának és Pinkert Zsigmond bronz domborművének a leleplezése. Mindkét alkotás az iskola művésztanárának, Máté Györgynek a tehetségét dicséri.