Győri motor Gödöllőn

Könnyű kimondani, nehezebb elképzelni, mit jelent az, hogy ötezer munkavállalójával a magyar export 10 százalékát teljesítő cég tartott szakmai napot gépészmérnök hallgatók számára október 17-én. Nem is az elsőt, hanem a másodikat. Bizonyára megérte az Audi Hungaria Motor Kft. munkatársainak újra eljönni a Szent István Egyetemre, Gödöllőre.

A házigazda dr. Kiss Péter egyetemi docens köszöntője után dr. Solti László rektor - ahogyan a tavaszi Claas napon, úgy most is - elmondta: soha nem volt olyan fontos, mint ma, hogy az egyetemek minél több kapcsolatot építsenek ki a vállalatokkal. Ezért tehát minél több ilyen rendezvényt szeretne látni - valamennyi karon.

A hallgatókat ugyanis mindenütt a legmodernebb eljárásokra kell megtanítani. S ha a gépipar példáját vesszük, nyilvánvaló, hogy egyetlen felsőoktatási intézmény sem tudja felmutatni a technika és a technológia olyan bázisait, amelyekkel a legjelentősebb vállalkozások termelnek a világpiacra. Azért is szükség van az élő kapcsolatokra, mert ezek a cégek az egyetemek produktumainak, a diplomás szakembereknek a vásárlói a munkaerőpiacon. Állandó, interaktív kapcsolatra van szükség ahhoz, hogy az oktatás ismerje, mit keresnek ezen a piacon a vevők.   

- Jöjjenek minél többször - fordult az Audi képviselőihez a rektor -, mondják el az igényeiket, tegyenek javaslatokat arra, hogy hol kell módosítani, mit kell javítani a mérnökképzésben.

Végül örömét fejezte ki afelett, hogy a műszaki tudományokra mostanában jobb idők járnak, mint az elmúlt években. Nőtt a kereslet a jól felkészült mérnökök iránt és a kormányzat is prioritásként kezeli a műszaki felsőoktatást. Ezt a helyzetet a SZIE-nek is ki kell használnia. 

A továbbiakban az Audi szakemberei tartottak előadásokat a Győrben 1993 óta működő vállalatról. A Kisalföld szívében eddig megvalósított összes beruházásuk értéke meghaladja a 2,5 milliárd eurót. Az Audi Hungaria Motor Kft. árbevétele alapján hazánk 2. legnagyobb vállalata. A társaság 2006-ban 1.893.600 motort gyártott, emellett Magyarországon szerelik össze az Audi TT autókat.

Siklósi Ágnes személyügyi munkatárs elmondta, remélhetően már az idén együttműködési megállapodást köt az Audi és a SZIE. Az Audihoz az év minden hónapjában lehet jelentkezni gyakorlatra, persze megfelelő feltételek teljesítése esetén. A legrövidebb gyakorlati idő 6 hét, de van olyan „kollégájuk" aki már négy éve náluk van gyakorlaton. A kft. az idén 18 diplomamunka témát írt ki. Ami pedig a diplomások foglalkoztatását illeti, 75%-ban mérnököket keresnek. Érdemes cég honlapját „forgatni", mert állítólag nem ritka, hogy 25-30 nyitott pozíció található rajta. A kezdő mérnökök beálló bére bruttó 230-270 ezer forint. Nem árt tudni, hogy Győrben az angol nyelvtudás nem váltja ki a németet.