Zöld Forgatag, immár hatodszor

A Szent István Egyetem gödöllői főépületének földszinti rektori dísztermében november 12. és 15. között hatodik alkalommal rendezi meg a Zöld Forgatag környezet- és természetvédelmi programsorozatot a GATE Zöld Klub Egyesület, a Tölgy Természetvédelmi Egyesület, a Göncöl Szövetség és a Szent István Egyetem Kulturális Missziója. Délelőttönként iskolásokat, 14 órától pedig minden érdeklődőt várunk, aki bővebben szeretne hallani a mindennapi „zöld"-ségekről. A belépés díjtalan.

A látogatókat természetfotó kiállítás, KerékVáros fényképek, komposzt sarok, biobüfé, illetve a Mindenki Városa verseny első két díjazott „Fenntartható Gödöllő" makettje fogadja madártollakkal és ásványokkal, majd civil szervezetek standjait járhatják végig, útba ejtve a népművészeti és a környezetbarát termékek boltját. A kiállításokat ősi gabona és zöldség tájfajták és Fair Trade (méltányos kereskedelem) sarok, valamint környezettudatos életvitellel kapcsolatos kiállítási tárgyak (pl. „kompomata" a komposztálásra ösztönző játékos kérdezz-felelek automata gyerekeknek) fogják színesíteni.

November 12-én 17 órakor dr. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója nyitja meg a Forgatagot, Zsákutcák és kiutak a fenntarthatatlan társadalomból című előadásával. Őt Máté András, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa követi természetfotóinak vetítésével.

13-án 15.30-tól két filmet vetítünk: Jákotpuszta (Leitert Kristóf, 2007) és Ökoportrék Sumi (Kocsis Tibor, 2006). 17 órára dr. Déri János, a hortobágyi madárkórház állatorvosa érkezik Madarakat mentettem címmel. A nap a Via Viridis Zöld Út Ifjúsági és Környezetvédelmi Egyesület Szájzár című, az étkezési szokásainkat és a bioélelmiszereket bemutató bábjátékával zárul majd (19.00).

November 14-én 15.30-kor Benécs József passzív házakról szóló előadásával nyitunk, őt Hajtman Ágnes, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese követi környezetbarát háztartási praktikákat bemutatva (17.00), majd a „zöld filmmúzeum" keretében környezet- és természetvédelmi filmekből válogatunk.

A zárónapon, 15-én 14 órától „felnőtt játszóház" keretében kártyaszövés és ajándékok készítése lesz dekopázs technikával, 16 órakor Egy év ingyen, hasznosan és tartalmasan Spanyolországban címmel Dörnyei Renáta mutatja be külföldi önkéntes szolgálatát. 17 óra-kor dr. Nováky Béla, a megosztott Nobel-békedíjjal kitüntetett Éghajlat-változási Kormányközi Testület tagja Hogyan alkalmazkodjunk a változó éghajlathoz? címmel értekezik, végül Laczkó Veronika Finnország nemzeti parkjait bemutató vetítésével zárul majd a 6. Zöld Forgatag.

Iskolai csoportokat napközben is örömmel fogadunk. Kedden 9 és 13 óra között Mindennapi madaraink (6-10 éves korig), illetve Madárvonulás (10-14 éves korig) címmel vetítéses előadás, kedden 13 órakor bábelőadás iskolásoknak étkezési szokásainkról, szerdán 9 órakor Az éghajlatváltozás és ami mögötte van, szerdán 11.30-kor Kerékpárral Erdélyben, csütörtökön 9 és 13 óra között Vulkán és arany közelünkben - a Börzsöny geológiája címmel lesznek előadások, amelyekre előzetes egyeztetést kérünk a 06-30-566-3869 telefonszámon. Mindenkit szeretettel várunk!

a szervezők nevében:
Dr. Malatinszky Ákos