Sokadalom az István utcában

 Az Állatorvos-tudományi Kar a tanulmányi időszak hétköznapjaiban is elvarázsolja az ide látogatót, aki a nyelvek kavalkádjával találkozhat, hiszen több nemzet fiataljai tanulnak itt. A szünetekben az egyik előadóból a másikba siető hallgatók mellett elhaladva, beszélgetéseik foszlányait hallva az az érzés támad az emberben, mintha egy képzeletbeli rádió állomáskereső gombját tekergetné. Szeptember 29-én egy még színesebb világba csöppentünk, amelynek illusztrálásához már fényképezőgépre volt szükségünk. Úgy tűnt, hogy beköltözött a Városliget az István utcába. Sűrű sorokban érkeztek a látogatók, kicsik és nagyok, gyerekek és szülők, unokák és nagyszülők, s persze négylábú kedvenceik. Civil szervezetek, árusok és mutatványosok vertek sátrat a patinás épületek, az állatorvos-tudomány és az állatorvoslás nagyjainak szobra között. A hetedik állatbarát nyílt nap kezdődött a Felelős Állatbarátok Egyesületével (FÁBE) közös szervezésben és az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezőket, vendégeket egyaránt. Délutánig lehetett játszva tanulni a felelős állattartás ismérveit. Az aula előtt kutyás versenyeket és bemutatókat tartottak. Másutt állatsimogató működött. Aki kíváncsi volt rá, megtekinthette az Anatómiai Múzeumot és az Állatorvos-történeti Múzeumot, szakmai vezetéssel még a Kisállatklinikát is.

 - Természetes, hogy otthont adunk a rendezvénynek, hiszen az állatbarátok társadalma is célközönségünk - mondta érdeklődésünkre dr. Solti László rektor, aki bécsi tapasztalatai alapján a kezdeményezője volt annak, hogy legyen egy nyílt nap a pályaválasztás előtt álló fiatalok mellett a nagyközönség részére is az Állatorvos-tudományi Karon. Egyre többen tartanak ugyanis kedvtelésből állatot Budapesten és remélhető, hogy ha az unokák is szorgalmazzák, akkor a felnőttek könnyebben megtanulják a felelős állattartás szabályait.

 - Egyesületünk 1993-ban alakult, szemléletformálással foglalkozik - tájékoztatott Temesváry Krisztina elnök, főszervező. - Nincs menhelyünk, mi különböző fórumokon igyekszünk felvilágosítást adni - elsősorban fiataloknak - a felelős állattartás szabályairól. Fő témaköreink a szeretet, a felelősség, a környezet, az utódok, a táplálás, az egészség és a mozgásigény. Solti professzor egyesületünk tudományos tanácsának tagja, az ő ötletére indítottuk nyílt napjaikat és az érdeklődés most is igazolta várakozásainkat.

Egy ilyen nagyszabású, a közönség számára belépődíj nélküli rendezvényhez persze támogatóra is szükség van. Mayer Zsolttól, a Mars Magyarország vállalati kapcsolatok vezetőjétől megtudtuk, hogy a 115 gyárral rendelkező globális vállalat erkölcsi kötelességének tartja a felelős állattartás eszméjének terjesztését, így a mostani nyílt nap sikerének elősegítését is. A FÁBE-vel közösen évente áttekintik, milyen témakörökkel kíván foglalkozni a következő időszakban a civil szervezet és ezekhez is támogatást nyújt a Mars, mint ahogyan ahhoz is, hogy a FÁBE képviselői a közeli napokban elutazzanak nemzetközi szövetségük tokiói konferenciájára.

 

Balázs Gusztáv felvételei