FAO elismerés dr. Solti Lászlónak

 A 27. Élelmezési Világnap magyarországi ünnepségén, október 15-én FAO arany medállal tüntették ki dr. Solti László egyetemi tanárt, a SZIE rektorát, az MTA levelező tagját, mint az állatorvosi szülészet és szaporodásbiológia egyik legjelentősebb hazai képviselőjét, aki emellett fontos szerepet tölt be az állatorvos tudományok magyar, angol és német nyelvű oktatásának szervezésben és megvalósításában Magyarországon és határainkon túl.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett esemény fő témája az élelemhez való jog volt. Maria Kadleciková, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) regionális vezetője elmondta: a világ elegendő élelmiszert tud előállítani mindenki számára. Az elmúlt két évtized során az államok növekvő arányban ismerték el kötelezettségüket és tettek lépeseket ezen emberi jog érvényesítésére. Az Élelmezési Világnap alkalmat nyújt helyi, nemzeti és nemzetközi szinten az élelemhez való alapvető emberi joggal kapcsolatos párbeszéd és szolidaritás előbbre viteléhez.

A program keretében előadást tartott az éghajlatváltozás társadalmi és gazdasági hatásairól dr. Ligetvári Ferenc, a SZIE egyetemi tanára.

 A FAO Rómában ülésező konferenciája 1979-ben Romány Pál, az akkori magyar mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter javaslatára döntött az Élelmezési Világnap megtartásáról.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint jelenleg a világon mintegy 850 millió ember éhezik, az éhezés azonban nemcsak a fejlődő világra jellemző, hanem a fejlett országokban is jelen van. Európában 30 millióra teszik az éhezők számát, és Magyarországon is körülbelül 200 ezer ember nem jut megfelelő élelemhez, közülük 20 ezer gyermek.