Mozdulj velünk! – Fogyatékosok Napja Jászberényben

 Szeptember 18-án a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kara és a Gyakorló Általános Iskola biztosította a helyszínt a Fogyatékosok III. Sport- és Kulturális Napja programjához. A rendezvény fővédnöke dr. Gedei József, Jászberény város polgármestere volt. A több száz érdeklődőt számos változatos program várta.

HAJNAL ANIKÓ
a SZIE ABK Gyakorló Általános Iskola
pszichológusa, gyógypedagógusa

A Fogyatékosok Napját Juhász Dániel, Jászberény alpolgármestere nyitotta meg, majd Csernátoni Katalin, a „Maci" Alapítványi Óvoda, Fejlesztő Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat intézményvezetője köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően kezdődtek meg a színes programok több helyszínen is.

 Az udvaron felállított színpadon egymás után léptek fel az előadók. A „Maci" ovisok, a Belvárosi Általános Iskola Eltérő Tantervű Tagozatának tanulói, a Gróf Apponyi Albert Általános Iskola diákjai, az óvónők „Kelepelő" bábcsoportja, a SZIE ABK Gyakorló Általános Iskola színjátszói, a Roll Dance kerekesszékes tánccsoport, a Porteleki „Pávakör", a mezőkövesdi csoport és a Csalogány úti Ének- és Zenekar szórakoztatta a nézőket.

Az iskola udvarán és tornatermében az érdeklődők sportprogramok és kézműves foglalkozások keretében tehették próbára ügyességüket. Lehetőség volt kosárlabdára, ülő röplabdára, kerekesszékes akadálypálya kipróbálására. A Speciális Olimpiára készülő görkorcsolyások és a Gyakorló Általános Iskola görkorisai is ízelítőt adtak tudásukból. A terápiás bemutatók keretében lovas terápiával és kutyás terápiával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Délután családi akadályversenyen mérhették össze képességeiket az intézmények.

A gyakorló épületének földszintjén egészségügyi programok folytak. Légzésfunkció, testindex és csontsűrűség mérése, grafológia, dietetikai tanácsadás, masszázs, hallásvizsgálat, sóbarlang, energiaátadás, bőrdiagnosztika és tanácsadás várta az érdeklődőket. A Vöröskereszt szervezésében véradásra is alkalmuk nyílt a vendégeknek.

A nap folyamán a résztvevő szervezetek és a meghívott intézmények bemutatkozásait, kiállításait is megtekinthették a rendezvény látogatói.

A főiskola Apponyi termében került megrendezésre kora délután a fórum dr. Barkó Endre dékán vezetésével, melyen az integrált nevelés témakörét járták körbe a résztvevők. Dr. Bíró Endre jogász jogi, Csernátoni Katalin pedagógiai szempontból közelítette meg előadásában a témát. Ezután lehetőség nyílt a jászberényi nevelési-oktatási intézmények számára, hogy bemutassák az intézményükben folyó integrált nevelési gyakorlatot.

A rendezvény záró előadása a nagy érdeklődére számot tartó Baltazár Színház „Repülési engedély - angyaloknak" című darabja volt.

A Fogyatékosok Napja kitűnő hangulatban telt, a változatos tevékenységek szórakozást nyújtottak kicsiknek és nagyoknak, sérülteknek és nem sérülteknek egyaránt. Az egész napos program legfontosabb célkitűzése maradéktalanul megvalósult: a fogyatékkal élők és a többségi társadalom tagjai találkozhattak egymással, megismerhették egymást, felfedezhették egymás értékeit, s így közelebb kerülhettek egymáshoz.