Saját bevételből korszerűsít a Marek József Kollégium

 

 A Nagy Lajos király útjának zajos forgalmától alig néhány sarokra, ódon villáktól, kertes házaktól övezve, csendes környezetben áll az Állatorvos-tudományi Kar kollégiuma. A Marek József nevét viselő intézmény mindennapjairól Kiss László kollégiumi igazgatóval beszélgettünk, aki egyben a kar gazdasági vezetője is.

RADÓ GÁBOR

  - Mit kell tudnunk a jövő állatorvosainak otthonáról?

  - 1973-ban adták át az épületet, amiben háromágyas szobák vannak. Minden szobához tartozik fürdőszoba, mellékhelyiség és loggia. A 98 szobában így kettőszázkilencvennégy hallgató helyezhető el. Ezen kívül van még 18 vendégszobánk is. Kilencen dolgozunk itt főállásban, a portaszolgálatot ellátókkal együtt.

  - Hogyan alakul a finanszírozás?

  - Egy hallgató 7.500 forintot fizet egy hónapra. Ha esetleg hosszabbra nyúlnak a tanulmányai, akkor a 11. félévtől már 9.300 Ft a díj. Abban az esetben, ha nincs feltöltve a létesítmény és van szabad hely, akkor fogadunk hallgatót más felsőoktatási intézményből is; ő azonban már 13.000 forintot fizet havonta. A 18 vendégszobát kiadjuk; ebből folyamatos a bevételünk. A négyágyas szoba díja 9.000 Ft egy éjszakára és ebben az összegben benne van a zárt, őrzött parkoló igénybe vétele is. De a parkolásból is van bevételünk: 35 autóférőhelyet tudunk kiadni, ez a szolgáltatásunk 7.000 forintért vehető igénybe havonta. Minden helyünkre van bérlő és a környékbeliek sorban állnak ezért a lehetőségért. Mindezek a bevételek a normatívával együtt fenntartják a kollégiumunkat.

  - Milyen lehetőségek vannak a fejlesztésekre?

  - Amikor 1998-ban ide kerültem, egy számítógép volt az egész kollégiumban. Igyekeztem élni a pályázati lehetőségekkel és ezek a törekvések sikerrel jártak. Így fejleszthettük a sportlétesítményeket, a szobák felében kicseréltük a berendezést és felújítottunk 29 fürdőszobát. Terveink szerint, saját bevételünkre alapozva az idén a többi fürdőszobát is felújítjuk és az elektromos hálózat felét is kicseréljük még ebben az évben. Ami a számítógépeket illeti, két teremben összesen 18, internet-kapcsolattal ellátott gép áll a hallgatók rendelkezésére.

  - A számítógépeken kívül még mit vehetnek igénybe a hallgatók munkához, tanuláshoz, a szabadidő eltöltéséhez?

  - A takarításhoz porszívót és csekély térítés ellenében használhatják az automata mosógépet. Van külön férfi és női fitnesz-szoba, ezeket ingyen használhatják. Van tv- és videó-terem, ahol projektort is tudunk biztosítani. A sportpályán röplabda, kézilabda és kispályás labdarúgás folytatható. A helyzet azonban az, hogy nagy az igénybevétel a hallgatók számára; sokszor csak este nyolckor jönnek haza.

  - Állatot szabad-e tartani?

  - Kutyát nem, de annál kisebbeket lehet. Így aztán van, akinek a vállán ül a papagája és megfelelő körülmények között tarthatók veszélytelen hüllők is. Természetesen az állatok tartásához szükség van a szobatársak beleegyezésére. Az SZMSZ és a házirend összefoglalja a kollégiumi élet szabályait, ezek betartása mindenki számára kötelező.

  - Volt már arra példa, hogy valakit keményebben kellett szankcionálni?

  - A kilenc év alatt, amióta itt vagyok, egyvalakit kellett csak eltanácsolni a kollégiumból. Egyébként igyekszünk minden kérdést rugalmasan kezelni, így például, ha szülők jönnek látogatóba, és a szobában van hely, akkor itt alhatnak, és ezért nem kell fizetni sem. De arra is van lehetőség, hogy egy fiú és egy lány együtt lakjon - ha a szülők beleegyeznek. Ilyen esetben ugyanis kettőjüknek kell fizetni a három ágyat.

  - A kollégium a rendezvényeiről nevezetes...

  - Egy öt fős diákbizottság szervezi a kulturális programokat, a kari hallgatói önkormányzattal együtt. Az Equus-napok hagyománya 1973-ra nyúlik vissza; márciusban az egyhetes rendezvény három napja zajlik a kollégiumban. A felvonulást az egyetemtől a kollégiumig a rendőrség biztosítja, itt bonyolítják le a sporteseményeket és a tanár-diák vetélkedőket. Ősszel vannak a Marek-napok: ilyenkor a tanárok részvételével megtartott kulturális rendezvények mellett ökörsütésre is sor kerül - az udvaron máskor is biztosított a hely a szabadtéri sütés-főzésre. Van további négy, nagyobb rendezvényünk: szeptemberben az ismerkedés, decemberben a Mikulás, februárban a vizsgaidőszakot lezáró lazítás kapcsán, a negyedik pedig a kollégiumi ballagás. De szerveznek a hallgatók esteket irodalmi vagy akár vallási témakörrel, és volt olyan zenei est, amikor mindenki a maga hangszerével mutatkozott be.

- A hallgatókkal milyen a kapcsolata?

- Név szerint ismerek mindenkit; személyes a viszony. Részt veszek a rendezvényeiken: sokszor telefonon hívnak, hogy épp főznek az udvaron és szívesen látnak. Ilyenkor este is bejövök, ha megoldható.

A szerző felvételei

Taxonomy upgrade extras: