Katar kitárta karját

Mubarak Rashid Al Boainin Katar Állam nagykövete és Villányi László, a GTK dékánja nyitotta meg az arab országot bemutató kiállítást az egyetem földszinti rektori dísztermében május 31-én.

 

B. G.

Az eseményen többek között 12 diplomáciai testület képviselői és üzletemberek is részt vettek.

A kiállítás azért születhetett meg, mert március 10-18-ig finn, orosz, észt, dán és egyesült királyságbeli egyetemistákkal együtt a SZIE tíz hallgatója részt vett a Katar Államban megrendezett első európai-arab ifjúsági találkozón. Ezért a katari kultúrát felvillantó dísztárgyak mellett az eseményt megörökítő képek is a közönség elé kerültek.

Rashid Al Boainin elmondta, Katar Állam minden nép felé kitárja karját az összefogás szándékával egy békés és biztonságos világ kialakítása érdekében. Kifejezte azt a meg-győződését, hogy ezért a jobb világért a legtöbbet a fiatal generációk és a diákok tehetik.

Az egyetem ebben partner, a küldetésnyilatkozatában is szerepel, hogy elősegíti a különböző kultúrák képviselőinek találkozását, együttműködését, emelte ki Villányi László. Erre kötelez a jogelődök múltja is, hiszen például Gödöllőn több száz arab hallgató szerzett egyetemi diplomát, sőt egy részük tudományos fokozatot is.

A magyar diákdelegáció a vendéglátókban nyitott, tájékozott, művelt és idegen nyelven jól beszélő barátokat ismert meg, akik a világ legvendégszeretőbb emberi közé tartoznak, hangzott Vigh Klaudia dicsérete, majd hozzá-tette: ismét bebizonyosodott, hogy a béke, a tolerancia, a szabadság a fiatalok számára azonos jelentésű kifejezések, függetlenül attól, hogy honnan érkeztek.

A katari programban volt múzeumlátogatás, kirándultak sivatagban és tengeren, jártak egy tévétársaságnál, meglátogatták a sportakadémiát és eljutottak egy piacra is. Hogy az egy hét milyen nagy benyomást tett rájuk, azt jól érzékelteti, hogy a kiállításra arab viseletben vonultak fel a magyar fiatalok.