Kiváló sportolónk: Kerecsényi Fodor Georgina

 A GTK V. éves gazdasági agrármérnök hallgatója kardvívásban az idei Universiade 8. helyezettje, a felnőtt magyar csapatbajnokságban a 2., egyéniben a 3. helyen végzett. A tanévnyitó ünnepségen vette át a SZIE Kiváló Sportolója díjat. Vele beszélgettünk, oldott hangulatban.

B. G.

  - Kedves Kerecsényi Fodor Georgina! Önnek olyan szép neve van, hogy a Wikipédiában is említik. Elmondaná a történetét?

  - A keresztnevemnek romantikus a magyarázata: édesapám fiatal korában plátói szerelmet táplált az olasz filmcsillag Gina Lollobrigida  iránt. Ami pedig a Kerecsényi nevet illeti, az a család nemesi előneve. Egyik ősöm ugyanis a XV. századból hősiesen harcolt a török ellen.

  - Ezek szerint ön csak folytatja a családi hagyományt...

  - A családfakutatás során megtaláltuk a címerünket, amelynek a tetején egy szablya látható, a végén török fejjel. 

  - Úgy tudom, mégsem karddal a kezében született.  

  - Sőt, azt sem tudtam, hogy Gödöllőn létezik vívás. Csak elkezdtem járni az egyetemi sportcsarnokban sokáig évente megrendezett nemzetközi kardversenyekre és megtetszett ez a sportág. Amikor az Erkel iskolában toborzót tartottak, jelentkeztem a GEAC-ba.

  - Egyetemválasztását is befolyásolta a sport?

  - Tulajdonképpen igen. Az első szempont az volt, hogy ne kelljen átigazolnom más egyesületbe, ne kelljen sokat utaznom. Emellett tetszett is az egyetem, így ide jelentkeztem.

  - Ezek szerint nem kellett kompromisszumot kötnie.

  - Nem, szívesen tanulok a gazdasági agrármérnöki szakon, ahol a logisztika szakirányt választottam.  

  - Szerencsés véletlen, hogy ön előtt a logisztikatanár dr. Knoll Imre kapott kitüntetést.

  - Olvastam tőle. A múlt évben, amikor mérnöki dolgozatot írtam, irodalomként használtam a könyvét. Egyébként a GÉV-Huniber Kft. logisztikai rendszerének értékelésén dolgozom, ezen belül a készletgazdálkodásban búvárkodom.

  - Visszatérve a sportra, hogyan lehetett eljutni a bangkoki Universiadéra?

  - Egyetemre kell járni, a sportágban pedig a legjobb négy közé kerülni. Utána már csak az anyagiakat kell előteremteni. Éppen emiatt nem tudott indulni például női kardcsapat, s csak egyéniben versenyezhettem.

  - A szaksajtó szerint megtette, amit megkövetelt a haza. Hogyan értékeli ön a teljesítményét?

  - Nagyon örültem a 8. helyezésemnek. Azért voltam elégedett - és ezt kérem, tegye idézőjelbe, hiszen egy sortoló sosem lehet igazán elégedett -, mert jól vívtam, mert éreztem, hogy most tényleg megy. Hosszú idő után újra sikerült bizonyítanom egy nemzetközi versenyben.