„A non-profit szféra nagykereskedője”

Megszoktuk már, hogy az egyetemünkön végzett szakemberek az élet legkülönbözőbb területein találják meg a boldogulásukat. Molnár Antal annak a generációnak a tagja, amelyik a rendszerváltozás éveiben szerezte gödöllői diplomáját. A gazdasági élet különböző területein sokféle munkát végez, jellemzően ingatlanfejlesztési projekteket vezet. Lapunkat viszont a Magyar Élelmiszerbank Egyesület alelnökeként találta meg.

Mielőtt tovább mennénk, először is nézzünk utána, mi az az élelmiszerbank? Egy nemzetközi mozgalom fogalma, amely felkutatja és a mindenkori élelmiszerbiztonsági előírások legteljesebb betartása mellett összegyűjti az élelmiszerfelesleget, majd ingyenesen eljuttatja azt karitatív szervezeteknek, amelyek kiosztják a rászorulók között. Az első élelmiszerbankot 1966-ban alapították az Egyesült Államokban. Az Európai Élelmiszerbankok Szövetsége égisze alatt 12 országban 178 élelmiszerbank működik. Tavaly 184 ezer tonna, 407 millió euro értékű élelmiszert adtak át közel 20 ezer jótékony célú szervezetnek, amelyek összesen 3 millió ember láttak el étellel.

A kiemelten közhasznú Magyar Élelmiszerbank Egyesületet 2005-ben magánszemélyek alakították meg és finanszírozzák a költségeit, tájékoztatott Molnár Antal. Egy év alatt vállalati forrásból több mint 45 tonna élelmiszert szereztek és adtak át, európai uniós segélyprogram keretében pedig – az intervenciós készletekből – 1600 tonna lisztet és tésztát osztottak szét április eleje óta. Több mint 240 karitatív szervezettel, önkormányzati intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást, és adtak is már át élelmiszert számukra.

A legfrissebb hírek közé tartozik, hogy a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az idei élelmezési világnapon a FAO budapesti irodájával közös program keretében információs sátorral és az I. magyar adománykonvoj elindításával hívta fel a közvélemény figyelmét az emberiség nagy részét sújtó élelmezési problémákra és a szegénységre.

Az egyesület két fő „ágazata”, a vállalati – felesleges, de még tökéletesen feldolgozható vagy közvetlenül fogyasztható állapotban lévő – élelmiszerek összegyűjtése, valamint a nemzetközi segélyprogramokban való részvétel mellett feltétlen megemlítendő a harmadik is, ami közel viszi a mozgalom gondolatát az átlagpolgárhoz. Ez az áruházi gyűjtés, amikor is az egyesület önkéntesek segítségével arra kéri a nagy bevásárlóközpontokba látogató fogyasztókat, hogy tehetségük szerint vásároljanak karitatív célra is, és az így felajánlott élelmiszereket ugyancsak eljuttatják a jótékony szervezeteknek. Eddig két alkalommal összesen 15 tonna élelmiszert gyűjtöttek ezzel a módszerrel.

A legközelebb december 8-án és 9-én tartanak áruházi gyűjtést, amire a SZIE hallgatóit is várják főként szórólaposztó önkénteseknek. A helyszínre hívják a karitatív szervezeteket, hogy rögtön a rendelkezésükre bocsássák az élelmiszeradományokat. (Bővebb infó a www.elelmiszerbank.hu honlapon.) Ha valaki csatlakozni kívánna a gyűjtéshez, keresse Kálny Marianna irodavezetőt az (1)456-2349, vagy a (30)375-7736 számon, vagy e-mail-en az antal.molnar@vnet.hu-n!