Regionális Operatív Program – Pályázat, projekt, partnerség

Ma már nem szégyen tanulni. Október 11-én késő délután a gödöllői kollégiumban vagy hatvan hallgató várt bebocsátásra a Regionális Operatív Program által támogatott egyik projekt záró konferenciájára. Az egyetemisták színe-java szívesen részt vesz a felnőttképzés kategóriájába sorolható kurzusokon, amikből az utóbbi két évben többet is indított a gödöllői központú Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (PMVA). Bár a diákok ezúttal csak a közönség szerepét töltötték be „A Közép-Magyarországi Régióban élő hátrányos helyzetű nők és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, esélyeinek javítása" elnevezésű projekt (ROP-3.2.2.-2004-08-0022/35.) értékelő összejövetelén, szinte kivétel nélkül kitartottak a kétórás kerekasztal-beszélgetés végéig.

B. G.

  A 111 millió forint uniós támogatást elnyert, két éven át zajló program célja a gyengébb nem szóban forgó képviselőinek a munkaerőpiacra történő visszajuttatása, foglalkoztatása és esélyeinek javítása volt. Az együttműködésben a PMVA mellett az ugyancsak gödöllői Euconsult Alapítvány, a Dabason idősek otthonát működtető Szivárvány Kht., a váci székhelyű Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete, a Közép-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ, a VÁTI Kht. és a Labora Bt. vett részt.

  Milyen eredménnyel járt a közös munka? Szociális ápoló, gondozó szakképesítést szerzett 16 fő (közülük 13-at foglalkoztattak a projekt ideje alatt), míg az EU projektadminisztrátori képzésen részt vett 6 hölgyből 4-et alkalmaztak. Idősek napközi otthonát alakították ki Dabason, az önkormányzat épületében pedig fogyatékosok segítő szolgálatának nyitottak irodát. Vácott a fogyatékosok támogató szolgálatát bővítették. Beszereztek továbbá két 9 személyes személyszállító kisbuszt.

   A projekt tehát, mint Kocza Mihály, a PMVA oktatási menedzsere kiemelte, a szociális gazdaság területére irányult és non-profit szervezetek együttműködését feltételezte.

  A munka gyümölcse az is, tudtuk meg Csernusné Máté Évától, a Szivárvány Kht. vezetőjétől, hogy eleget tudtak tenni azon törvényi előírásnak, mely szerint az ápolók négyötödének szakképzettnek kell lennie. Ez nem kis kihívás öregedő társadalmunkban. A fejlesztéseknek köszönhetően a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete megfelelő munkafeltételeket tud nyújtani a hamarosan Németországból Vácra költöző Mozgáskorlátozottak Nemzetközi Szervezetének. Az Euconsult Alapítvány két munkanélkülit alkalmazott projektadminisztrátorként. Közülük a pályakezdő kolléga ma már a ROP pályázatát kiíró cégnél dolgozik, míg a gyermekét egyedül nevelő hölgyet az egyik legjobb munkatársukként foglalkoztatják tovább, mondta el Bardócz Tamás.  

  S, hogy mit profitálnak a záró konferencián elhangzottakból az egyetemisták, azt dr. Bujáki Gábor, a PMVA ügyvezető igazgatója tömören így foglalta össze: - Megérthették, partnerség nélkül nincs projekt. A partnerség pedig nem azt jelenti, hogy hajbókoló emberek dolgoznak együtt, hanem ellenvéleményeket ütköztetve vitáznak, míg meg nem győzik egymást a kitűzött cél elérése érdekében.