Schubert László: A vívás gyors sakk

Sajnálattal kell hírt adnunk arról, hogy a gödöllői kampusz mindennapjaihoz olyannyira hozzánőtt Schubert László kardedző szeptemberben a lvovi (lembergi) testnevelési főiskolára távozott.

B. G.

 Azt is mondhatjuk, az ukrajnai iskola rektora hazahívta, hogy főiskolai docensként tanítsa erre a nemes sportra az ottani fiúkat és lányokat. Schubert mester ugyanis - bár magyar állampolgárként látta meg a napvilágot 1943-ban a kárpátaljai Ökörmezőn - Lvovban kapott először kardot a kezébe és ott szerzett testnevelő tanári képesítést. Fia, lánya és unokái is ott élnek. Gödöllőre, a GEAC Vívószakosztályához Batizi Sándor mester hívta, aki maga is hosszabb ideig dolgozott az egykori Szovjetunióban. Schubert László most kettős állampolgár. 

 - Szép élményekkel, jó érzéssel távozom Magyarországról, Gödöllőről - mondta indulása előtt. - Hiszen sikerült jó kapcsolatokat kialakítanom a magyar vívószövetséggel, az egyetemi szakosztállyal és különösen a gyerekekkel. Közülük Bokor Gergő, Kerecsényi Fodor Georgina, Gémesi Csanád és Benkó Réka (címlapképünkön) érték el eddig a legjobb eredményeket.

  Schubert László civilben végtelenül csendes ember, azt is mondhatnánk, szótlan, kitérő az újságíró kardja, a tolla elől. Pedig oly sok alkalom volt kérdezni őt, hiszen rendre elnyerte az Év edzője címet Pest megyében és Gödöllőn. Az egyetemünkön megrendezett veterán vívó világbajnokságot pedig megnyerte, megmutatva: ebben a korban is nagyon szépen és eredményesen lehet vívni.

  Edzőként azonban nem igaz, hogy olyan csendes lenne, cáfolta véleményemet Batizi Sándor. Éppenséggel kemény és határozott, de ahogyan ő szokta mondani, fejjel kell vívni. Ismerve nemcsak az ellenfél képességeit, hanem szándékait is. 

  - A vívás gyors sakk -  foglalta össze filozófiáját a lehető legtömörebben Schubert László. - Fel kell ismerni, mi lesz az ellenfeled válasza arra, amit még meg sem léptél. Tudni kell az úgynevezett második és harmadik szándékát is. Valahogyan úgy, mint a sakkban. A vívás tehát okos sport, nem csak gyors.

  Beszélgetésünk idején azt tervezgették Gémesi Csanáddal és Benkó Rékával, hogy egy ideig hol a fiatalok utaznak Lembergbe edzésre, hol a mester jön vissza edzeni őket. Nagyon közel kerültek ugyanis egymáshoz és Batizi szerint Schubert volt az egyetlen kardedző Magyarországon, aki tanítani tudta, hogyan kell fejjel vívni.

*

  Amikor Schubert Lászlóval beszélgettünk, picit feszültebbnek láttuk, mint egyébként. Aznap lépett pástra a szentpétervári vívó vb-én az utánpótláskorú Benkó Réka. Az egyetemi vívóterem hirdetőfalán egy papírlap üzente, hogy a GEAC vívószakosztály életében először jutott ki sportolója felnőtt vb-re. A legjobb 32-be kerülésért az idei legjobb magyarral, Nagy Orsolyával került szembe, s alulmaradt. A csapatversenyben a 11. helyet szerezték meg a magyarok. Október közepén a lengyelországi Sosnowiecben a Junior Női Kard Világkupáról bronzéremmel tért haza Benkó Réka, amihez ezúttal is gratulálunk! Neki és Schubert Lászlónak.