Szabadegyetem Százhalombattán

 Együttműködési megállapodást írtak alá október 15-én Százhalombattán, amelynek értelmében 2008-tól nemzetközi nyári szabadegyetemnek és workshop-nak ad otthont a város. A kezdeményezés célja az, hogy lehetőséget teremtsen a szakemberek tapasztalatcseréjére a környezetvédelem és a környezet-egészség kérdéseiben.

  A dokumentumot Páll István, a Dunamenti Erőmű Zrt központi beszerzés vezetője, Mérges István, a Batta-Invest Kft. ügyvezetője, Isaák László, a MOL Nyrt. vezető szakértője, Vezér Mihály polgármester, dr. Villányi László, a Szent István Egyetem dékánja, valamint dr. Szretykó György, az MTA Veszprémi Területi Bizottsága szociális munkabizottságának elnöke látta el kézjegyével.

  - Külön-külön kevesek vagyunk, de együtt sokra vagyunk képesek - mondta dr. Villányi László, hozzátéve, hogy az emberekbe táplált tudás a jövő megelőlegezett tőkéje. - A százhalombattai nyári egyetem nem csupán egy lesz a szabadegyetemek közül, hanem különleges értéket képvisel, szakmai és közérdeket is szolgál, és várhatóan nagy lesz iránta az érdeklődés. A tervekben az is szerepel, hogy egy-egy kurzus végeztével kiadvány készül az elhangzottakról, amelyet nemcsak magyar, hanem angol nyelven is megjelentetnek.

  Dr. Szretykó György példa értékűnek nevezte a kezdeményezést, hiszen a nyári egyetem lehetőséget ad majd egy-egy helyi, kistérségi, régiós, vagy akár közép-európai konfliktus elemzésére is, segítve ezzel a problémák megoldását. Nem úgy kell elképzelni, mondta, hogy a tudósok bölcselkedése folyik majd a tanácskozáson, hanem úgy, hogy az elméleti vita hasznosítható javaslatokat is hoz.

  Vezér Mihály polgármester kiemelte, hogy ha szakembereket vonnak be a város életébe, az mindenki számára hasznot eredményez. A tervek szerint minden évben egy hétig tart majd a rendezvény, az erre a célra létrehozott alapítvány határozza meg az adott évi programot a szakmát és a közvéleményt foglalkoztató kérdések alapján. A szabadegyetemre neves hazai és külföldi előadókat hívnak meg, emellett lehetőség lesz akár közvetlen videokonferencia rendezésére is. Év elején meghirdetik az adott témát, amelyre előzetesen jelentkezhetnek az érdeklődők. Olyan eredmények születhetnek a nyári egyetemen, amelyek továbbgondolásra, sőt, megvalósításra érdemesek, és ezekből mind a szakma, mind pedig a város profitálhat.

  A százhalombattai nyári szabadegyetem első kurzusára 2008. augusztusában kerül sor.

Forrás: Hírtükör Online