Megkezdődött a lovassportok oktatása

PROF. DR. FEHÉR KÁROLY

témavezető

 A Szent István Egyetem - a Magyar Lovas Szövetséggel együttműködve - 2007-ben Lovas-tanár és Szervező másoddiplomát adó felsőfokú szakirányú képzést indított. A képzés rangját jelzi, hogy a Szak egyetemi gazdája az 1787-ben alapított, ma magyar és angol nyelven oktató világhírű Állatorvos-tudományi Kar. Az oktatásban az Egyetem nemzetközi hírű professzorai, valamint a lovas-életünk többszörös világbajnokai, volt olimpikonjai és más elismert szaktekintélyei vesznek részt.

 

Fő témakörök - újdonságok

  A négy szemeszteren át folyó képzés fő jellemzője a komplexitás. A három főblokk a lovaságazattal, a lovassportokkal kapcsolatos legfontosabb hasznosítható, gyakorlati értékű tudásanyagot öleli fel.

  Az első főblokk (I. szemeszter) a biológiai - állattenyésztési, állatorvosi - kérdéseket tárgyalja (például: tenyésztés, genetika, etológia, tartás, takarmányozás, szaporodásbiológia, funkcionális anatómia, belgyógyászat, járványtan stb.)

  A második főblokk (II. szemeszter) a közgazdasági ismereteket adja közre, (például: az Európai Unió szabta követelmények; lovas vállalkozások tervezése, jogi szabályozása, gazdálkodása, ökonómiai kérdései; a pályázati források, támogatási lehetőségek feltárása és hasznosítása; a pályáztatás és a szaktanácsadás módszertana; lovas-marketing, pr., rendezvényszervezés, lovasturisztika stb.).

  Ilyen terjedelmű, mélységű, sokrétű közgazdasági töltetű anyagot a lovas-képzésben először oktatunk. Ez szintén a képzés újdonsága.

  A harmadik főblokk (III-IV. szemeszter)  a hét lovassport-szakág tudnivalóit szedi csokorba (díjugratás, díjlovaglás, military, fogathajtás, távlovaglás-távhajtás, lovastorna, reining. „Mesterfogások" tárgyalása és bemutatása - természetesen - gyakorlati körülmények között; pedagógiai és sportpszichológiai kérdések; gyógyító lovasterápiák; magyar lovaskultúra hagyományos területe stb. szerepelnek a tananyagban).

 

A hallgatók köre

 

  A harmadik félévre 19 diplomás iratkozott be. A hallgatóknak kereken a fele agrármérnök. A többi? Orvos, jogász, közgazdász, természetvédő, tanár, óvodapedagógus, műszaki, öttusa-úszó edző, PhD hallgató.

 

Kapcsolat a lovakkal

 

  Mindegyik hallgatónak van kapcsolata a lovakkal. Néhányuk hobby-lovas. Van, aki díjugrató, western, hagyományőrző huszár-lovas, fogathajtó, „belovagló", vagy a terápiás lovaglást oktatja.

 

A másoddiplomások céljai

 

 Jó néhányan vállalkozásba kezdenek, sportegyesületet alakítanak. Mások az egészséges életmódra való neveléshez, a lovasturizmushoz, a hagyományőrzéshez, a gyógyító lovasterápiához, a versenysportokban való jártassághoz szándékoznak gyarapítani ismereteiket. Legtöbbjük - nem mellékesen - megjegyzi: „többet szeretnék tudni a lovak, a lovassportok világáról."

 

Út a diploma megszerzéséig

 

  Oktatás, tanulás, versenylátogatás, a gyakorlati „mesterfogások" elsajátítása, vizsgák, a diplomadolgozat elkészítése és megvédése. Hosszú az út a másoddiploma megszerzéséig.

  A számonkérés - „megértően szigorú".

  A tudás - mindenek felett! „Csak a vizsgákon színvonalasan teljesítő hallgató kaphatja meg a másoddiplomáját" - szögezték le már a kezdet kezdetén a kar világszerte elismert oktatási színvonalát őrző professzorok.

  Nem volt könnyű eljutni a harmadik félévhez. Nem is sikerült ez mindenkinek!

  A legjobban szereplő hallgatók léphettek tovább.

 

Parádés a lovasoktatók névsora

 

  A III. szemeszterben a - számos rangos előadóval együtt - a fogathajtás „professzorai" - és az „idézőjelek" nyugodtan el is hagyhatók - a tizenháromszoros világbajnok Lázár-testvérek Vilmos és Zoltán tanítja a magyar sikersportág tudományát. A díjlovasokat az egész lovassport egyetlen mesteredzője, az EB bronzérmes, huszonötszörös magyar bajnok Dallos Gyula és Kövy András német lovaglótanár, a lovastornát Tóthné Héczey Katalin szakedző, nemzetközi bíró okítja.

  Az őszi IV. szemeszterben a távlovaglás és a reining vezeti be az előadássorozatot. Ezután két volt olimpikon áll katedrára, illetve ül nyeregbe: a díjugrató Széplaki Pál (a müncheni olimpián lovagolt), valamint a militarys Tuska Pál /az atlantai olimpiai csapat tagja/.

  Persze ezzel még messze nincs vége az oktatók sorának: kereken mintegy 30 nemzetközi hírű lovasember - szakedzők, nemzetközi bírók, szövetségi kapitányok, a nemzetközi versenyeken is bizonyított válogatott versenyzők sora, stb. - oktat, adja át tapasztalatait a szakon.

  Kétséget kizáróan kijelenthető: honi lovas-oktatásunkban ilyen korszerű ismeretanyagot egyszerre, egy helyen soha ilyen rangos egyetemi és lovas előadói kar még nem oktatott.

  Az alapok - az oktatók, a hallgatók, a tananyag minőségében, a közös igyekezetben - adottak. A mérleget a hasznosítható lovas-tudásvagyon értéket, persze majd a diplomaosztáskor, még inkább később, a lovas-életben lehet megvonni.