Klímaébresztő

 Mindenki felelős!", „Fészkelje be magát a gondolat a fejekbe!", „Az ötlet kevés, meg is kell valósítani!" - talán ezekkel a gondolatokkal írhatnánk le a Klímaébresztő című országos filmhét decemberi gödöllői állomásának termését. Sok remek ötlet, elhivatott ember, és jó hozzáállás.

DÓKA FRUZSINA - HEGYESI JÓZSEF

GATE Zöld Klub

Egy kis sürgés-forgás, süteménysütés, teafőzés, és a technikai előkészületek után az összetrombitált körülbelül 40 fős csapat megnézte az előre kiválasztott 5 filmet. Figyelemfelkeltésképpen a Kék embercsoport zenés klipjével kezdtünk, majd mosolyogva megnéztük, hogyan morfondírozik a két jegesmedve a klímaváltozás okairól. Ezután komolyabban elmélyülhettünk a témában: az Ideje észhez térni és a Pannon sivatag című filmek következtek. A filmek sora Tárgyaink történetével zárult.

Ezután elkezdődött az eszmecsere. Az első gondolat, ami elhangzott, a kétségbeesés volt. Hiszen, ahogy a harmadik kisfilm (Ideje észhez térni) is mutatta, súlyos következményei lehetnek, ha a folyamatot nem tudjuk lelassítani. Loksa Gábor, a Szent István Egyetem meteorológusa szerint azonban nem szabad ilyen tragikusan nézni a dolgot, hanem meg kell találni, hogy mit tehetünk mi, mit tehet az egyén. Véleménye szerint az önállóság jogát nem szabad kiadnunk a kezünkből, kell egy szemlélet, egy jó hozzáállás, ami helyesen felméri a helyzetet, és képes aszerint cselekedni. Nem tárhatjuk szét a kezünket, mondván, hogy „Én nem tehetek róla, végképp nem ellene!" Loksa Gábor szerint azonban igenis lehet ellene tenni, mindenki felelős ezért, tehát mindenkinek cselekednie kell. „Elhivatott csoportokra van szükség, akik konkrét dolgokat tudnak felmutatni, és akik mögé utána odaállnak az emberek." Annak ellenére, hogy Loksa Gábor szerint ez nem igazán hálás feladat - ráadásul a megfelelő eszközökkel sem rendelkezünk (például a média támogatása) - „neki kell menni"!

Dr. Malatinszky Ákos, a gödöllői GATE Zöld Klub Egyesület elnöke szerint már mi is elindultunk az úton, de még van mit tenni. Meg kell őriznünk a természeti és kulturális értékeinket. Hogy mit tehetünk? A legtöbb „szavazat" a Zöld Klub tevékenységeihez mérten a környezeti nevelésre érkezett. Például ezen filmek bemutatásával, és nem csak az egyetemen, hanem a város közép- és általános iskoláiban is. Az egyetemen az előadók beszervezésével be lehetne építeni a tananyagba a klímaváltozással kapcsolatos ismereteket, és a filmek közül be lehetne mutatni néhányat az előadások alatt. A közép- és általános iskolákban a biológia, kémia, földrajz szakos tanárokat bevonva lehetne vetítéseket szervezni. Szóba került az ökoiskola minősítési rendszer mintájára egyetemi ökokar, sőt a városban ökoiskola és ökoosztály létrehozása is. Ehhez komplex képzésen kellene részt venniük a tanároknak, melyen megtudhatnák, hogy hogyan lehet fenntartható módon élni.

Felmerült a kérdés, hogy hogyan lehetne a fiatalokat is bevonni? Hogyan lehetne a 14-16 évesek érdeklődését felkelteni? Dr. Malatinszky Ákos szerint „trendivé", a korosztály számára érdekessé és befogadhatóvá kell tenni a számukra ezt a témát. Mindezt úgy kell megtenni, hogy a szülő is érezze: ő is tehet az ügyért, ha otthon is fenntartható elvek szerint igyekszik élni - és példát mutat.

Cserháti Mátyás, a Szent István Egyetem Kollégiumának nevelőtanára, a SZIE Környezetvédelmi és Környezetbiztonsági Tanszékének munkatársa szerint a Zöld Forgatag keretében egy Zöld Napot tarthatnánk, amely oktatási szünet lehetne, és amelyre különböző szervezetek hoznák el kiadványaikat, ismertetnék, hogyan is érhetünk el változást a gyakorlatban.

A GreenDependent Egyesület jelen lévő munkatársai, Vadovics Edina és Kristóf gyakorlati tanácsokkal látták el a hallgatóságot azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne fenntarthatóbban élni. Apró trükkök ezek, de „sok kicsi, igazán sokra megy". Javasolták, hogy éjszakára kapcsoljuk ki (teljesen áramtalanítsuk) a számítógépeket, televíziókat. Ha elektromos készüléket veszünk, ügyeljünk arra, hogy „A" (vagy akár A++) energiaosztályút válasszunk, mert ez például egy alacsonyabb osztályúhoz képest akár 25-40%-kal kevesebbet fogyaszt. Ha a fűtést akár csak 1°C-kal lejjebb vesszük, azzal máris 4-5%-kal kevesebb energiát használunk.

Nem szabad arra várnunk, hogy majd az állam, majd a vállalatok lépnek valamit. Nekünk kell cselekednünk! Loksa Gábor szerint hinni kell abban, hogy az apró dolgok sokat számítanak. „Tegyük azt, amit tudunk, és akkor megmozdul az egész!"