Párbajnagyüzem

  December 18-án ünnepélyes keretek között átadták a vívóknak a gödöllői kampuszon található kistornatermet, amelyet több millió forintért újítatott fel a városi önkormányzat. A megújult tornatermet speciálisan a vívóknak alakították ki, így hosszú évek viszontagságos, mostoha körülmények között elöltött időszaka után végre megfelelő feltételek között edzhetnek egyetemünk sikeres sportágának sportolói.

TÓTH LÁSZLÓ

 Az átadáson részt vett dr. Solti László rektora, dr. Gémesi György polgármester, megjelentek a Magyar Vívószövetség vezetői, az Európai Vívószövetség képviseletében Kamuti Jenő alelnök, valamint a tervezők és a kivitelezők. A vívóbemutatókat követően - amelyen a legkisebbektől a legnagyobbakig szerepeltek versenyzők - Nagy Tímea kétszeres egyéni olimpiai bajnok párbajtőröző és Csaba Antal, a GÉV-Huniber igazgatója vágta át a nemzeti színű szalagot, ezzel hivatalosan is birtokba vették a vívók az új termet. Néhány érintettet kérdeztünk, hogy mit is jelent ez az új terem a vívóknak.

 Gémesi Levente, a GEAC vívószakosztály elnöke: - Végre emberi körülmények között tudunk dolgozni. Örülünk a felújított teremnek és az új borításnak, hiszen így még több gyereket tudunk a vívás irányába terelgetni. Ne feledjük, hogy a vívásban oly gyakori térd, boka és derékfájdalmak ezzel a lehetőséggel csökkenthetők lesznek, így a sérülésveszély is kisebb lesz. Az utánpótlás korú vívóink kezdenek felnőtt szinten is beérni, olyannyira, hogy az országos felnőtt ranglistán a 6. helyen áll a klub. Legközelebbi célunk, hogy a közelgő U23-as Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott keretben minél több gödöllői legyen, valamint az Universiádéra is a lehetőségink szerint minél több vívót adjunk.

Dr. Solti László, rektor: - Nagyon örülünk ennek a felújításnak. Hosszú távú célja az egyetemnek, hogy minél több sportágat bevonjunk annak érdekében, hogy tovább növeljük hallgatóink létszámát. Ebben ez a vívóterem és a szakosztály is segítségünkre lehet majd, de több remek és sikeres sportág van még Gödöllőn, mint például a futsal, a röplabda, amelyeket szeretnénk majd valamilyen formában az egyetemhez közel hozni.

Nagy Tímea: - Mi élsportolók tudjuk értékelni, ha átadnak egy új vívótermet. A gödöllői ebben a hónapban már a második, ugyanis nemrég Békéscsabán voltam egy átadáson. Most már a szorgalom és a kitartás kell ahhoz, hogy az ez idáig is sikeresen szereplő gödöllői vívók tovább növeljék majd éremgyűjteményüket.

*

A 250 sportolót tömörítő GEAC vívószakosztály tagjai eddig az egyetem főépületének pincéjében berendezett, levegőtlen teremben edzettek. A felújított kistornateremben modern öltöző, szociális helyiségek is helyet kaptak, és egy klubtermet is kialakítottak. Egy időben hat páston gyakorolhatnak a sportolók, a szellőzőberendezés pedig állandóan friss levegőt biztosít.

*

A decemberi felnőtt magyar bajnokságon a GEAC remekül szerepelt. A női kardcsapat aranyérmet, a férfi kardcsapat bronzérmet szerzett.

Kard egyéniben Kerecsényi-Fodor Georgina 2., Nagy Petra 8., Benkó Réka 9. helyen végzett. Az egyéni kardsikerek már előre vetítették a csapatérmet és a GEAC női kard csapata (Benkó Réka, Kerecsényi-Fodor Georgina, Nagy Petra, Varga Eszter) magabiztos vívással meg is szerezte az első helyet, megelőzve az UTE-t és a Vasast.

A férfi egyéniben Gémesi Csanád 8., Gémesi Bence 10. lett kard fegyvernemben, a tőröző Steiner Dániel 12. helyen végzett. Csapatban a kardozók a 3. helyet szerezték meg (Bokor Gergő, Gáll Csaba, Gémesi Bence, Gémesi Csanád, Valkai Ferenc), a tőr csapat 6.

*

Junior vívó világkupán női kardban eddig még nem látott gödöllői siker született decemberben Olaszországban: Benkó Réka nyakába került az első helyezettnek járó aranyérem (edzője Bokor Gergely), mindemellett Kurucz Balázs tanítványa, Nagy Petra bronzérmet szerzett az 52 főt felsorakoztató versenyen. A fiúk mezőnyében 3. Gáll Csaba. Edzője: Varga József.