Klíma mintairoda Gödöllőn

A British Council 2008 áprilisában hirdette meg Challenge Europe című klímavédelmi programját, amelybe a kiválasztási folyamatot követően 15 ország összesen 220 lelkes fiatalja kapcsolódott be. A 10 fős hazai csapat először megvalósuló projektje - adta hírül a British Council - egy Országos Klímairoda Hálózat létrehozása, amelynek első mintairodája februárban nyílik a Szent István Egyetem gödöllői kampuszán.

Az erről szóló megállapodást a British Council és az egyetem képviselői 2008. október 13-án írták alá. Az egyetem régóta úttörő a klímavédelmi munkában, Dr. Tóth László az Egyetemi Klímatanács elnöke kihangsúlyozta: „A fenntarthatóság kulcsa az ifjúság klímatudatosságra való nevelése."

A klímairodák olyan tudásközpontok lesznek az egyes intézmények falain belül, ahol a környezetvédelemre nyitott 18-23 éves korosztály választ kap a témával kapcsolatos kérdéseire, bekapcsolódhat az iroda munkájába, aktívan részt vehet a projektjeiben. Hosszú távon tehát a hálózat lehetőséget teremt arra, hogy az alapvetően más területen tanulók fiatalkorukban találkozzanak a fenntarthatóság témakörével. A tanultakat megszerzett diplomájukkal együtt vihetik tovább a munkahelyükre. Ezáltal a környezet- és klímavédelmi szempontok természetesen épülnek be a munkahelyi döntési folyamatokba.

*

 Lukács Ákos, a Klímairoda projekt mozgatórugója, a Szent István Egyetem nappali doktorandusz hallgatója, témája az emissziókereskedelem vizsgálata. Leginkább az a kihívás foglalkoztatja, amely előtt a világ is áll: hogyan érhető el az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a társadalom és a gazdaság legkisebb szükséges áldozat-vállalásával. Az egyetemen környezet-gazdaságtant és externália-gazdaságtant oktat, TDK-s és diplomamunkán dolgozó magyar és Erasmus diákoknak segít, illetve az Egyetemi Klímatanács munkáját is támogatja. Hobbija a népzene, nagybőgős, zenekarával rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön is.