A Szent István Egyetem és a 20 éves NATURA Network

A Szent István Egyetem második éve tagja a NATURA Networking for Development elnevezésű nemzetközi szervezetnek, amely a trópusi-szubtrópusi mezőgazdasággal foglalkozó oktató és kutató intézményeket tömöríti Európa 18 országából. A 27 tagintézményből álló hálózat a fejlődő országokban jelentkező szegénység és éhezés csökkentését tűzte ki célul, a kutatás és oktatás eszközeinek bevonásával. Nemzetközi programokat indít az úgynevezett ACP-országok (Afrika - Közép-Amerika - Csendes-óceán) társintézményeivel közösen, elsősorban a célországokba áramló mezőgazdasági technológiai transzfer, valamint a kutatás-fejlesztési, oktatási-képzési feladatok megoldása érdekében. A NATURA Network szervezete a jelenleg is zajló és a közeljövőben induló programokhoz partnereket keres, így egyetemünk számára is lehetőség nyílik az adott kutatási területeken történő bekapcsolódásra, szakmai munkára.

A Szent István Egyetem 2007-ben csatlakozott a szervezethez, amelynek 2008. évi közgyűlése ez év áprilisában volt. A rendezvény különleges apropója, hogy a hálózat idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Intézményünket Bodnár Ákos egyetemi tanársegéd, a SZIE MKK Nemzetközi Fejlesztési és Trópusi Osztályának munkatársa képviselte. Újonnan csatlakozott tagként bemutatkozó előadásában beszámolt a Szent István Egyetemen zajló oktatási-kutatási tevékenységekről, továbbá ismertette a NATURA közgyűlésével a SZIE részéről felajánlott, nemzetközi fejlesztésben és kapcsolatokban rejlő lehetőségeket.

Az elhangzott előadás eredményeként az a megtisztelő felkérés érte a Szent István Egyetemet, hogy otthont adjon a NATURA hálózat 2009. évi közgyűlésének. A rendezvény előre tervezett időpontja 2009. április 24.

A NATURA Network-ről bővebben: http://www.natura-net.eu/

SZIE kapcsolattartó: Bodnár Ákos egyetemi tanársegéd, bodnar.akos@mkk.szie.hu