Új szolgáltatások a hallgatóknak szeptembertől a Karrier Irodában

A 2008-as tanévtől kezdődően a hallgatók több olyan új szolgáltatást vehetnek igénybe, melyek munkavállalásuk sikeréhez adhatnak segítséget. A hivatalosan július 1-vel felállt Karrier Iroda - a már bevált hazai és nemzetközi gyakorlatokhoz hasonlóan - a Szent István Egyetemen is elindítja munkaerőpiaci szolgáltatásait és egyebek mellett az állás-információk közvetítést.

MILÁNKOVICS KINGA

A munkaerőpiacon a verseny egyre élesebb, a frissen végzett hallgatók iránti munkaadói elvárások egyre kifinomultabbak és szerteágazóbbak. Az egyetemi évek alatt azok a hallgatók, akik idejében elkezdik karrierjük tudatos építését, szakmai gyakorlatot szereznek, nyelveket beszélnek vagy külföldi munkatapasztalatra tesznek szert, biztosan jobb esélyekkel indulnak majd állást keresni. Kiegészítheti mindezt pl. az önismeret, az asszertivitás, vagy a professzionálisan összeállított önéletrajz és motivációs levél melyek mind olyan eszközök, melyek a sikeres álláskeresést segítik.

Magyarországon is már több egyetem felismerte azt, hogy a tanórákon kívüli szakmai tapasztalat és a Karrier Irodák által kínált munkaerőpiaci szolgáltatások aktívan hozzájárulnak a friss diplomás hallgatók sikeres elhelyezkedéséhez. Így történt ez a SZIE-n is, ahol rektori döntésre 2008. július 1-től felállt a Karrier Iroda. Az iroda egyelőre két főállású munkatárssal kezdte meg munkáját, és a nyári előkészítő munkák után a tervek szerint szeptembertől már egy komplex induló szolgáltatás palettával várja a hallgatókat.

A Karrier Iroda hallgatók számára kínált szolgáltatásai egyebek között az állás információk közvetítése, önkéntes és ösztöndíj lehetőségek közvetítése, munkaerőpiaci képzések és tanácsadások szervezése, gyakornoki lehetőségek biztosítása. Mindezek mellett feladata a SZIE Alumni hálózat kiépítése az itt végzett diákok számára, és a munkaadókkal, vállalatokkal és civil szervezetekkel való kapcsolattartás is.

Már az egyetemre érkező gólyáknak is érdemes lehet a Karrier Iroda információs hálózatába regisztrálni, és értesülni azokról a lehetőségről, amik az első félévek után számukra is ugródeszkát jelenthetnek a későbbi sikeres pályakezdéshez. Felsőbb évfolyamosok számára a munkavállalási, életvezetési, vállalkozási tanácsadás, és az álláskeresési és más kiegészítő képzések is értékesek lehetnek.

A Karrier Iroda célja, hogy a munkaerőpiaccal kapcsolatos témák mentén hálózatba szervezze a hallgatókat, a már végzett „öregdiákokat", a munkaadókat, a vállalatokat. Célja, hogy aktív és hatékony kapcsolatokat építsen az egyetemen belüli és kívüli világ szereplői között, és hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a hallgatók minél sikeresebben tudják megtalálni helyüket a Nagybetűs Életben.

Bár még fejlesztés alatt áll, de már működik az iroda honlapja a www.karrieriroda.szie.hu címen, ahol hírt adunk majd arról is, hogy hol került kialakításra az ügyfélszolgálati iroda (lapzártakor ez még nincs meg). Az iroda munkatársai Milánkovics Kinga és Pilcsik Tünde, akikkel az info@karrieriroda.szie.hu email címen keresztül már augusztustól fel lehet venni a kapcsolatot.

Az induló Karrier Iroda szeretne folyamatos kapcsolatot ápolni a hallgatókkal, ezért egy levelezési listát indított, melyre a honlapján keresztül lehet regisztrálni. A gólyák számára kedvcsináló, hogy a szeptember 29-én éjfélig regisztráló hallgatók között 30-án 3 db MP4 lejátszót sorsolunk ki.