Szaporodásbiológiai Világkongresszus Budapesten

 Budapest adott otthont július 14-17-ig a 16. Szaporodásbiológiai Világkongresszusnak (ICAR), melyen 62 ország több mint ezer képviselője, köztük a Szent István Egyetem kutatói vettek részt. A fórumon 12 plenáris előadás, majd 12 szimpóziumban további 48 előadás hangzott el, és 18 workshopot is rendeztek. Az elfogadott poszter prezentációk száma 582 volt. Az előadások szakfolyóiratokban kerülnek közlésre. Képünkön a világkongresszus szervező bizottságának elnöke, dr. Solti László akadémikus, a SZIE rektora köszönti a nyitó ülésen a résztvevőket.

A világ vezető állat-szaporodásbiológiai szakemberei 1948-ban Milánóban határozták el, hogy létrehozzák az ICAR-t, egy olyan nemzetközi tudományos fórumot, amely négyévente tart konferenciákat. A szervezet 2004-ben Brazíliában döntött úgy, hogy az idei világkongresszus rendezési jogát Magyarországnak adja. Ez jelentős elismerés a hazai tudományág és zootechnikai gyakorlat számára, és jó lehetőséget adott az állategészségügy és állattenyésztés határterületi diszciplínájában elért magyar eredmények bemutatására.

A szakemberek szerint a XX. század második felétől a szaporítási eljárásokban (mesterséges termékenyítés, embrió-átültetés, állatok klónozása) elért fejlődés ma még szinte beláthatatlan távlatokat nyitott meg az állattenyésztési gyakorlat számára. Az ember egyre nagyobb mértékben avatkozik bele a természetes szaporodási folyamatokba, így tudása, szakértelme, döntéseinek megalapozottsága nagymértékben befolyásolja a reprodukciót és így közvetve a produkciót is, ami rendkívül nagy felelősséggel jár - hívják fel a figyelmet az ICAR tagjai.

A rendező hazai szervezet az 1993-ban megalakult Szaporodásbiológiai Társaság volt, amely ágazati szakmai szervezetként összefogja a szaporodásbiológia terén dolgozó tudományos munkatársakat, állatorvosokat, inszeminátorokat és szakalkalmazottakat.

Biszkup Miklós felvétele