Tankban és palackban

A GEDBE szervezésében megyei klubos hallgatók kirándultak a múlt év végén Kunhegyesre és Nagyrédére. Tanulmányútjuk tárgya a biodízel és a bor volt; s közben megbecsülendő emberi teljesítményekkel is szembesültek.

RÁCZ MIHÁLY - BOCONÁDI ZSOLT

A Mátra aranya  Kunhegyesen, a Középtiszai Mezőgazdasági ZRt. által létesített biodízel üzemet - melynek létrejöttében meghatározó szerepet töltött be - dr. Deme Pál igazgató mutatta be számunkra. A rövid idő alatt is minden igényt kielégítően, magas színvonalon, a bennünk felmerülő kérdéseket is megválaszolva igyekezett tájékoztatni bennünket.

  Az igazgató úr személyével kapcsolatban kiderült, hogy ő is egyetemünkön (1972-ben) végezte tanulmányait, majd 1986-tól termelési igazgatóként tevékenykedett az ágazatban és 1990-ben a Középtiszai Mezőgazdasági Rt. vezetőjének nevezték ki. Munkásságát 2000-ben Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdasági díjával ismerték el.

  A részvénytársaság több lábon áll. Birtokában van egy ezerkocás sertéstelep, tejelő tehenészet, fácánnevelő telep, takarmánytároló, magtisztító, vetőmag üzem, lucernaliszt-üzem. Az elmúlt években a sertéstelep modernizálásának kapcsán felmerült a biogáz üzem létesítésének ötlete, mely a hígtrágya kezelésének problémáját oldja meg. Innen származik a biodízel üzem létrehozásának elképzelése is. Dr. Deme Pál véleménye szerint Magyarország számára a csehországi biodízel termelés minta értékű lehet. A tevékenységre a minisztérium és a gazdálkodók jó együttműködése jellemző, a teljes termelés felügyelt és a legtöbb üzem termelői tulajdonban van.

 biodizel A biodízelt a 70-es években kialakult energiaválság hívta életre, amikor az amerikai farmerek növényi olajjal üzemeltették gépeiket. A 80-as évekre ez a válság lecsengett, ám megoldatlan maradt a mezőgazdaságban megtermelt energia bevitele az energiarendszerekbe.

  A biodízel használatát számos ismert tényező indokolja. 2008. január 1-jétől törvényi kötelezettség lesz a gázolajhoz 5%-ban biodízelt keverni. Azok a termelők - köztük a Középtiszai Mezőgazdasági Rt. - melyek időben felismerték e környezetbarát energia jelentőségét, kidolgozták és finomították a megfelelő technológiát.

 A Középtiszai Mezőgazdasági ZRt. 1999-ben sikeresen vett részt az FVM pályázatán, ezáltal lehetősége nyílt a helyi önkormányzatok által is támogatott fejlesztés megvalósítására. A Kunhegyesen létrehozott biodízel üzem alkalmas a gazdaságos termelésre, összhangban áll a kormányzati elhatározásokkal és az országos területfejlesztési koncepciókkal is.

  A technológia kialakítása teljes egészében az itthoni szakemberek hozzáértését és kiváló munkáját dicséri.

  A biodízel előállítás folyamata: A nagy olajtartalmú napraforgóból és/vagy repcéből csigaprések segítségével olajat lehet kipréselni. A hidegen sajtolás eljárásával 3 kg repcéből 1 kg olajat nyernek és 2 kg préselményt. A 8-10% olajat tartalmazó préselmény takarmány alapanyagként is kiválóan hasznosítható. Ehhez saját keverő, feldolgozó üzem áll a gazdaság rendelkezésre. A préselt olajat mechanikai tisztítás, szűrés után kémiai eljárásnak vetik alá, amelyet észterezésnek nevezünk. Az egész folyamat számítógéppel vezérelt. A melléktermékként keletkező glicerin a biogáz üzemben felhasználható.

  A Középtiszai Mezőgazdasági ZRt. modern, gazdaságos termelést képes folytatni; jó megoldásokat keres és ajánl az ágazat problémáinak megoldására.

  A színvonalas, a gyakorlatban igazolt információkkal szolgáló programért ezúton is hálás köszönetünket szeretnénk kinyilvánítani az összes résztvevő nevében.

*

PALKOVICS KRISZTINA, VARGA ESZTER

 

Kirándulásunk második állomása a nagyrédei Szőlőskert ZRt. borászata volt. Bene Ferenc szőlész, termelésszervező fogadott bennünket a bormúzeumban, ahol régi idők borkészítési eljárásaival és eszközeivel ismerkedtünk meg. Nagyréde a Mátraaljai borvidéken terül el, amely Magyarország legnagyobb hegyvidéken fekvő borvidéke, területe mintegy 7000 ha. Több mint 700 éve gondozzák a különleges szőlőtőkéket. Kedvező mikroklímája, napsütötte lankái, változatos, főként vulkanikus eredetű talaja, tucatnál is több szőlőfajta termesztésének kitűnő minőségét garantálja. A Szőlőskert Rt. a Mátraalja legnagyobb szőlőtermelője, közel 1000 ha szőlőterülettel rendelkezik, ez képezi szőlőtermő bázisát. 32 szőlőfajta termesztésével foglalkoznak (pl. Olaszrizling, Hárslevelű, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc). A társaság elődje, a Szőlőskert Szövetkezet 1959-en alakult. 1989-ben privatizálták, majd 1999-ben megalakult a zártkörű rt.

  Az 1000 hektáros terület negyedéről szőlőkombájn takarítja be a termést. A feldolgozó üzem kiváló technológiai eljárásokat alkalmaz annak érdekében, hogy a mustból kiváló minőségű, kifogástalan tisztaságú bor keletkezzen. Ezt a feltételt csak a hatékony borkezelési eljárások teszik lehetővé. A fejtés során a bort az egyik tárolóedényből a másikba áramoltatják, elsődleges szempont, hogy az újbort elválasszák az üledékétől, a seprőtől. A szeparálás a kierjedt újborok, mustok gyors tisztítására alkalmazott művelet. A derítés alkalmazásakor használt szerek, melyek főként fehérjetartalmú anyagok, kémiai vagy fizikai úton távolítják el a zavarosságot okozó részecskéket. A szűrés során a bort szűrőanyagon vezetik át, amely mechanikai ill. adszorpciós módon is visszatartja a részecskéket.

  Az üzem 105000 hl pincekapacitású, évente 9-10 millió palackos bor előállítására képes. A bor mindössze 20%-át értékesítik hazánkban, a többit Nyugat- Európa országaiba exportálják, főleg Németországba és Angliába. Látogatásunk végén a rusztikusan berendezett borkóstoló teremben két újbort ízleltünk meg. Imre herceg borát, ami egy Zenit - Müller Thurgau Cuvée, egy reduktív jellegű friss gyümölcsös aromájú fehérbor. A másodikat egy tüzes Kékfrankos képezte, amelynek szőlője a kóstolást megelőzően négy héttel még a tőkén volt.

  A szívélyes vendéglátásnak köszönhetően az egész társaság jól érezte magát, és kellemes élményekkel tért haza. Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket Dr. Vajdai Imre tanár úrnak a kirándulás megszervezéséért.

Sütő Péter felvételei

Taxonomy upgrade extras: