Nyugdíjas Akadémia Gyulán

 A népesség idősödése világszerte jellemző tartós folyamat. A Föld lakói közül 1950-ben még csak min-den 8. volt időskorú 2000-re már minden 10. Századunk derekára Európa lakóinak 36-37%-a 60 évesnél idősebbekből áll majd.

Az idősek számának növekedésével új kihívások jelentek meg a társadalomban, az egészségügy és a szociális ellátás területén. Megváltozott az idősek korosztályának jelentősége, előtérbe került az egészségmegőrzés, a tartalmas létezés biztosítása.

A nyugdíjasok új életkezdetét segítő Akadémia Gyulán 2002-ben indult. A korábban főiskolai rendszerben szervezett ingyenes képzés egyedülálló a hazai felsőoktatásban. Az eddig indított 38 különféle oktatási programban mintegy 1000 nyugdíjas vett részt. Közülük 583-an sikeresen vizsgáztak az általában 30 órás kurzusok követelményeiből. A népszerű Akadémia mára a város határán túlról is sokakat vonzó felnőttképzési formává vált, amelyen ismert személyiségek is elő-adást tartanak. Az Egészségtudományi és Környezetegészségügyi Intézetben jelenleg folyó kurzusok (filmtörténet, informatika, környezetvédelem) mellett különösen sikeres a korszerű táplálkozási ismereteket nyújtó, új ételeket és ételkészítési -tálalási módokat bemutató program, amelyre már 10 (!) csoport szerveződött.

A sikeres programokat a Szent István Egyetem által szervezett sorozat keretében a Magyar Televízió 1-es csatornája „Élni tudni kell" címmel mutatta be.