Tengelyek és százmilliárdok

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Tessedik utcai épületében április 16-án és 17-én harmadik alkalommal rendezték meg az EMVA Workshopot. Az eszmecsere célja a korábbiakhoz hasonlóan az volt, hogy a 2007-2013 közötti programidőszakban az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programmal (ÚMVP) kapcsolatos eddigi eredményeket bemutassák az FVM valamint MVH munkatársai. Emellett a pályázók, résztvevők is lehetőséget kaptak arra, hogy megosszák tapasztalataikat, benyomásaikat egymással és a kérelmeket elbíráló hivatalok munkatársaival.

Dr. Villányi László, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar dékánja a rendezvény megnyitóján elmondta, hogy a Szent István Egyetem tudományos hátterét is erősítendő, örömmel ad helyet az ilyen irányultságú szakmai programoknak. A dékán fontosnak tartotta a párbeszédet az irányító hatóság, az ellenőrző szerv, illetve a tanácsadók és a kedvezményezettek között.

Dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár (FVM) tájékoztatta a résztvevőket az ÚMVP előttünk álló feladatairól, a hamarosan megjelenő, több támogatási intézkedéshez is igénybe vehető előleg fontosabb szabályairól. Bár több támogatási jogcím benyújtási határideje már korábban 2010-re módosult, az MVH-ban felgyülemlett feladatok függvényében mégis lehet majd 2009 őszén géptámogatásra, állattartó telepek, kertészetek korszerűsítésére valamint mezőgazdasági termékek értéknövelésére kérelmet benyújtani, a hármas tengely intézkedései mellett.

Várhatóan módosulni fognak a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatásának szabályai is, illetve a gazdaságátadáshoz kapcsolódó kérelembenyújtás idejét is szeretné az FVM IH előrehozni.

Ezt követően Vulcz László, az MVH Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatóságának vezetője mutatta be az ÚMVP jogcímekhez kapcsolódó bírálati rendszert, valamint adott tájékoztatást arról, hogy az ÚMVP I. és III. tengelyén belül eddig 642 milliárd forint támogatási igény érkezett be, amiből eddig 392 milliárd forintnyit jóvá is hagyott a hivatal.

A kifizetési kérelmek egyelőre csak lassan érkeznek be a hivatalhoz, eddig 84 milliárd forint összegben érkezett be kérelem, amiből 60 milliárdot jóváhagytak és 59,7 milliárd forintot ki is fizettek már.

A plenáris ülést követően két szekcióban vitatták meg a résztvevők az eddigi tapasztalataikat, az új rendszer pozitív és negatív vonatkozásait, illetve kezdetét vette a szakmai konzultáció, melynek keretein belül felszínre kerültek a kérelmezők számára nem egyértelmű, kérdéses pályázati feltételek és a várható elbírálási folyamat részletei.

Mindkét szekcióban a résztvevők fontosnak tartották a finanszírozási, elszámolási, kifizetési, és monitoring kérdések megvitatását.

Az EMVA Workshopot egy hangulatos állófogadás zárta, ahol a nap tanulságait kötetlen beszélgetés formájában elemezhették a résztvevők.

A workshop eredményeiről, az elhangzott problémákról és javaslatokról hamarosan átfogó tanulmány készül.