„Csak egy Mecha 2-est”, avagy a „Nagy összeomlás”

Idén is megrendeztük, immár 18. alkalommal, a 21 éves múltra visszatekintő „Nagy összeomlás" modellverseny. De mit is jelent ez a próbatétel?

LECZOVICS PÉTER

 ÉMI-tanszék

A Kar Mechanikai és Tartószerkezetek tanszéke szervezi és írja ki a versenyt, amelyre ebben az évben 14 pályamű érkezett. A verseny lényege, hogy az igen szigorú feltételek betartása mellett kell egy tetszés szerinti geometriájú térbeli rúdszerkezetet (tornyot) készíteni, a kereskedelemben kapható hengeres, vagy csőkeresztmetszetű száraztésztából (makaróni, spagetti), amely egy 150x150 mm-s alapterületű, 500 mm magas egyenes hasábba helyezhető el.

A szigorú zsűri elnöke Fazekas Margit, minőségirányítási vezető (Mélyépterv Komplex Zrt.) volt. Tagjai: dr. Makovényi Ferenc dékán (SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar), dr. Kiss Gyula tanszékvezető (Településmérnöki és Építészeti Tanszék), dr. Zalka Károly tanszékvezető (Mechanika és Tartószerkezetek Tanszék), Gálhidy László adjunktus (Mechanika és Tartószerkezetek Tanszék), dr. Fischer János docens (Mechanika és Tartószerkezetek Tanszék).

Mind a pályaművek, mind a jeligék jól tükrözték a pályázók ötletességét, kívánságát, így például a jeligék között szerepelt a címben szereplő sóhaj, vagy az „OKtatássy REEFORM", illetve a „Bolonyai rendszer" igen plasztikus megjelenítése.

A beérkezett pályaműveket a bíráló bizottság három szempont szerint értékelte, az esztétikum (10%), a gazdaságosság (20%), valamint az előre meghatározott terhelési határok teljesítése (70%) alapján.

A verseny látványos és tanulságos szakaszára,b a terhelési, törési próbára a kar nagyelőadójában került sor. Az érdeklődésre jellemző, hogy az előadó terem zsúfolásig megtelt, és a mérések során villogtak a vakuk, hátha sikerül elkapni a törés pillanatát. Dr. Zalka Károly tanszékvezető megnyitója után kezdődtek meg a mérések Gálhidy László docens és Freund Péter tanszéki mérnök aktív közreműködésével. A mintegy háromórás törésteszt után a zsűri visszavonult az eredmények kiértékelésére.

Az eredmények: 1. Prepuk Attila, „Csak egy Mecha 2-est" jelige, 2. Pétery Tamás, „Csodalámpa" jelige, 3. Wéber Dóra, „Zúzmó" jelige.

Meg kell jegyezni, hogy az idei győztes - Prepuk Attila - az előző évben is első helyezést ért el, a második helyezett - Pétery Tamás - öt pályaművel nevezett. Sajnos a „Bolonyai rendszer", valamint az „OKtatássy REEFORM" nem ért el helyezést

Az eredményhirdetésre a Stefánia palota éttermében került sor, ahol a zsűri elnöke és a Mechanika és Tartószerkezetek Tanszék vezetője gratulált a pályázóknak és értékelte a versenyt, majd átadta az elismerő okleveleket. Zárásképp, a megjelentek stílszerűen vidám hangulatú milánói makaróni tort ültek.