Vendégoktató Bakuból

 Aida Guliyeva, az Azerbajdzsáni Állami Gazdasági Egyetem Különleges Képességű Hallgatók Karának dékánja vendégoktatóként töltött három hetet áprilisban a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán. Több alkalommal tartott előadást alap- és mesterszakos hallgatóknak és doktoranduszoknak, továbbá tárgyalt az együttműködés kiszélesítéséről dr. Villányi László dékánnal.

B. G.

Mint arról lapunkban is hírt adtunk, a múlt év novemberében prof. dr. Hasan Hasanov DSc, az Azerbajdzsáni Köztársaság magyarországi nagykövete másfél órás előadást tartott közgazdász hallgatóknak az ország történetéről, jelenlegi törekvéseiről, majd a történész diplomata könyveket ajándékozott a Kosáry Domokos Könyvtárnak és Levéltárnak. Ezen a látogatásán jelentette be, hogy az idén vendégoktató érkezik Bakuból Gödöllőre.

Aida Guliyeva lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a Kaszpi-tenger parti város egyetemének kísérleti karán angol nyelven folytatnak tanulmányokat azok a hallgatók, akik nagyon jó eredményeket értek el közgazdasági és pénzügyi területen az első évfolyamon. Az egyetem bármely karáról jelentkezhetnek, de vizsgát kell tenniük a felvételhez.

Jelenleg 150-en tanulnak a Különleges Képességű Hallgatók Karán és e létszám emelésére törekszik az univerzitás.

Tavaly 35-en szereztek itt diplomát, közülük 15-en olyan neves egyetemeken folytatták tanulmányaikat, mint a Stanford Egyetem, a CEU és a Harvard, míg a többiek nagyon jó állásokat kaptak Azerbajdzsánban, általában multinacionális cégeknél.

Erre a karra persze tanárnak sem könnyű „felvételt nyerni". Amerikából, Ausztráliából, Franciaországból is fogadnak oktatókat és az otthoni tanároknak is rangos külföldi diplomájuk van. Tanít a karon az egyetem rektora és egy akadémikus miniszter is.

A bakui dékán - aki a Közép-európai Egyetem képzési programjában is részt vesz -, elmondta, hogy a magyar gazdasági felsőoktatásnak rangos helye van a világon. Gödöllői látogatása, munkája a két egyetem közötti kapcsolatok bővítését is szolgálta.

Információnk szerint a közeljövőben gödöllői vendégprofesszor utazik Bakuba.

Balázs Gusztáv felvétele