Átadták az idei Szent István-ösztöndíjakat

 

Az Egyetemi Tanács január 31-i ülésén adta át dr. Molnár József rektor a Szent István-ösztöndíjat a támogatást elnyert hallgatóknak.

Az Egyetemi Tanács 2002-ben, Bolyai János születésének 200. évfordulója alkalmából alapította az ösztöndíjat, melynek összege jelenleg bruttó 300 ezer forint. Az ösztöndíjra az alapítólevélben meghatározott feltételek szerint lehetett pályázni a múlt év végén.

Az ösztöndíj nyertesei

Urbán László Zoltán Általános Bölcsészeti Kar
Bordács Ernő Gépészmérnöki Kar
Földi Flóra Mária Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
Miklós Attila Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar
Nagy Krisztina Állatorvos-tudományi Kar
Kiss Sándor PhD Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
Molnár Ildikó PhD Gépészmérnöki Kar
Veress Gyula PhD Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar
Oláh László Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Lapunk hagyományait követve körkérdésekkel mutatjuk be a Szent István-ösztöndíjasakat.

 

1. Kérjük, mutatkozzon be olvasóinknak!

2. Milyen tudományterület iránt érdeklődik, és mivel szeretne hozzájárulni annak gazdagításához?

3. A díjat Bolyai János születésének 200. évfordulója alkalmából alapította az egyetem. Önnek van-e tudós példaképe, egyáltalán szükség van-e ma még ideálokra a tudomány világában?

4. Miben segíti önt a Szent István-ösztöndíj?

 

MOLNÁR ILDIKÓ

 

 1. Molnár Ildikónak hívnak, a Műszaki Tudományi Doktori Iskola III. éves PhD hallgatója vagyok.

2. Axiális ventilátorok sebességterének és nyomásterének vizsgálatával foglalkozom, valamint a méretezési módszerekkel.

3. Ideálokra mindig szükség van, de sokkal fontosabb, hogy a körülöttünk lévő emberek mennyire támogatnak, nyújtanak segítséget és követik figyelemmel a tudományos munkát.

4. Nagyon jóleső érzés elnyerni a Szent István-ösztöndíjat, önbizalmat és kitartást ad a további sikeres munkához.

 

FÖLDI FLÓRA

 

 1. Földi Flóra vagyok, a Szent István Egyetem negyedéves nappali tagozatos hallgatója. Az egyetemen egyszerre végzem a humán erőforrás menedzser és a pénzügy-számvitel szakirányokat. 2003 óta tagja vagyok az AIESEC Magyar Közgazdászhallgatók Egyesületének, ahol tavaly elnökhelyettesi pozíciót töltöttem be a szakirányaimnak megfelelő területeken.

2. Mind a humán erőforrás, mind a pénzügy-számvitel területe érdekel. Az előző félévben indultam a Tudományos Diákköri Konferencia Humán Erőforrás Szekciójában, jövőre pedig a Pénzügy Szekcióban kívánok indulni. Idei TDK munkámat egy személyiségmodell, az ún. Myers-Briggs Típus Indikátor cafetéria-rendszerrel való kapcsolatáról írtam, amellyel elnyertem a jogot, hogy az Emberi Erőforrás- menedzsment és Munkaerőpiac Szekcióban a Szent István Egyetemet az Országos Tudományos Diákköri Konferencián egyedüliként képviseljem. A humán erőforrás menedzsment területén szeretnék további kutatásokat végezni és a későbbiekben trénerként segíteni mások fejlődését.

3. Igen tiszteletre méltónak tartom Bolyai Jánost és munkásságát, de nekem nincs tudós példaképem. Úgy gondolom, hogy manapság nem elég egyetlen tudományág egy kis szeletében elmélyülni, kiemelkedőt alkotni, ahogy Bolyai sem csak a nemeuklidészi geometriában volt jártas, hanem a komplex számok körében, a zenében és a sportban is. Véleményem szerint a mai fiataloknak képesnek kell lenniük arra, hogy több területen is megállják a helyüket, de az egyes területeken mély szakmai tudással kell rendelkezzenek. Tisztelettel, de kritikus szemmel kell kezelnünk elődeink eredményeit, ez a szemlélet vezethet a jelenkor problémáinak megoldásához. 

4. Az AIESEC Nemzetközi Szakmai Gyakorlatcsere Programjának keretében idén márciusban utazom külföldre hat hónapos szakmai gyakorlatra. Az AIESEC minőségi gyakorlati lehetőségeket kínál nagynevű vállalatoknál. A napokban több interjún is részt vettem, jelentkeztem többek között Norvégiába a Carlsberg egyik leányvállalatához, Németországba a Deutsche Telekomhoz és Amszterdamba az ING központi irodájába is. Ha elnyerem valamelyik állást, az ösztöndíjat utazásra, kulturális programokra, országprezentációra és az első egy-két havi megélhetésre fogom fordítani, mindaddig, amíg megkapom az első fizetésemet. A Szent István Ösztöndíj segítségével áprilisban haza tudok jönni egy hétre az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára - ez rendkívül nagy segítség nekem.

 

OLÁH LÁSZLÓ

 

 1. Köszöntöm a Kedves Olvasókat! Oláh László vagyok, 20 éves. Jelenleg az Ybl Miklós Építéstudományi Kar harmadéves tuzvédelmi mérnök szakos hallgatója vagyok. Azért erre a szakra esett a választásom, mert izgalmasnak találtam, és lassan 3 év távlatából úgy érzem, megérte itt tanulnom! Itt a hallgató részesévé válhat egy nagyszeru hivatásnak, mellyel képessé válik másokon közvetve, vagy közvetlenül is segíteni, biztonságuk érdekében dolgozni, amely számomra nagyon fontos. Hallgatótársaimmal pedig a választott közös hivatásunk révén sikerült egy nagyon összetartó, baráti csapatot kialakítanunk, amelynek nagyon örülök. Szabadidomben általában zenével, zenéléssel foglalkozom. Trombitán játszom, immár 9 éve, emellett egyéb hangszerekkel is ismerkedem. Ezért több fúvós- és könnyuzenei zenekarban is játszom, így szabadidom nagy részét próbákon, fellépéseken töltöm.
2. Mint már említettem, fontosnak tartom, hogy olyan munkát végezzek, mellyel másokon segíthetek, mások életét könnyebbé tehetem. Ezért tanulmányaimat a tuzvédelem, illetve a katasztrófavédelem területén szeretném folytatni. Konkrét szakterületet még nem választottam, de úgy gondolom, hogy a foiskolán szerzett szakmai ismereteim és tapasztalataim alapján képes leszek további tanulmányaimat és szakmai munkámat minél magasabb fokon végezni.

3. Számomra Bolyai János személye különleges fontossággal bír, mivel gimnáziumi tanulmányaimat Ócsán, a Bolyai János Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskolában végeztem. Így több tantárgy keretében is foglalkoztam Bolyai János életével és munkásságával, melyet nagyon érdekesnek, és egyben fontosnak is tartottam. Tudós példaképem ugyan nincs, de úgy gondolom, életünk bármely területét tekintve, hogy mindig szükség lesz olyan emberekre, mint Bolyai János. Hiszen ezek az emberek azok, akik mernek új gondolatokban hinni, és azt képesek is megvalósítani, ez pedig a fejlodés alapja.

4. Az életben mindenhol versenyhelyzet elé vagyunk állítva, ennek megfelelően - aki részt kíván venni ebben - mindenki jobbra, előbbre törekszik. Ezért ez a díj elismerés számomra, mely abban erősít meg, hogy az eddigi munkám során jó irányba haladtam, és egyben biztatásként szolgál a jövőre nézve. Másrészt ennek a teljesítménynek a továbbiakban is szeretnék megfelelni, ezért a díj új elvárásokat és kihívásokat is jelent számomra. Ezúton szeretném megköszönni a Tűzvédelmi és Biztonságtechnikai Intézet tanárainak, hogy munkájukkal szakmai fejlődésemet elősegítették, és a tőlük kapott tudást hasznosíthatom majd hivatásom során!

(folytatjuk)

 

Taxonomy upgrade extras: