IBM-szakmai nap

Az IBM Magyarország oktatási-kutatási és a hallgatók elhelyezkedését segítő karrier-együttműködési megállapodást kötött egyetemünk Gazdaság- és Társadalomtudományi Karával. E megállapodás keretében szakmai napra és ehhez kapcsolódóan kisebb állásbörzére hívta a hallgatókat az IBM február 15-én Gödöllőre. A világcég hazai részlegeinek vezető szakemberei a nagyvállalat nemzetközi és magyarországi múltjáról, jelenéről és persze a jövőről tájékoztatták a termet zsúfolásig megtöltő érdeklődőket.

R. G.

IBM Dr. Molnár József rektor a rendezvényt megnyitva örömét fejezte ki a hallgatók részéről megnyilvánuló nagy érdeklődés kapcsán. Mint mondta, egyetemünk kiemelten fontosnak tartja a kapcsolatokat a vállalati, vállalkozói szférával. Olyan képzést és tudományos kutatást kell folytatnunk, amire igény van a gyakorlat részéről. Az IBM és az egyetem közötti megállapodás nem segélyprogram: meg kell találnunk az érintkezési felületeket, mindkét fél érezze úgy, hogy számára fontos és hasznos az együttműködés.

Dr. Burián Zoltán IBM számítógép-rendszerek és technológiai üzletág-igazgató - aki egyetemünk Gépészmérnöki Karán végzett - piacvezető, innovatív világcégként mutatta be az IBM-et.

Bundy Manufacturing Company - ezen a néven alakult meg a cég elődje 1889-ben. Egy évszázada a vállalat még sajtszeletelővel is foglalkozott, de mindig meg tudott újulni. 1924-től viseli az International Business Machines Corporation nevet. A cég 1936 óta folyamatosan jelen van Magyarországon, akkor alakult meg hazai leányvállalata, Watson Elektromos Könyvelőgépek Kft. néven.

A nemzetközi nagyvállalat a tudást tekinti értéknek; jelenleg öt Nobel-díjas tudós dolgozik a cégnél. A földrajzi elhelyezkedés egyre kevésbé meghatározó a stratégiájában, a szellemi tőke a döntő. Kutatásra és fejlesztésre évente ötmilliárd dollárt fordítanak; az innováció többek között a pásztázó elektronmikroszkópra, a fraktál-elméletre és a beszédfelismerésre irányul.

A siker érdekében több mint száz országban 330 ezer alkalmazott dolgozik. A vállalat által képviselt értékrend fő összetevői az elkötelezettség az ügyfelek sikere mellett, az innováció, továbbá a bizalom és felelősségvállalás.

2006-ban az IBM elnyerte az Év Befektetője díjat. A nagyvállalat továbbra is foglalkozik hardver-előállítással; a váci gyárban piacvezető terméket gyártanak. A szerverek, processzorok, nyomtatók és más termékek mellett azonban a szoftver ugyanúgy a cég profiljába tartozik, mint az üzleti tanácsadás: az IBM tanácsadói üzletága meghatározó a hazai piacon. A nagyvállalat és a Szent István Egyetem közötti megállapodás alapján a hallgatók számára adott a lehetőség, hogy tapasztalatokat szerezzenek az IBM profiljába tartozó szakterületeken, majd pedig, kilépve az alma materből, a cég munkatársaként építsenek karriert.

Taxonomy upgrade extras: