Halas focisták avagy focis halasok

Halas focisták avagy focis halasok

 

DR. URBÁNYI BÉLA

játékos és szervező

SZIE, Halgazdálkodási Tanszék

 A gödöllői Halgazdálkodási Tanszék (Szent István Egyetem, Mezőgazdaság - és Környezettudományi Kar) munkatársai a múlt évben határozták el, hogy részben a sportszeretet, részben az egészséges életmódra való figyelemfelhívás céljából szerveznek egy halételek kóstoltatásával egybekötött kispályás labdarúgótornát. A rendezvény tervezése és szervezése előtt közvélemény-kutatást tartottak a szakma szereplői között, és mivel a halászságban dolgozók jelentős hányada pozitívan fogadta az ötletet, így elindult a szervezés.

  Egyik legfontosabb feladat volt az időpont kiválasztása. A halászati ágazat termelési szezonjában számos halászléfőző és egyéb marketingrendezvény szerepel a naptárban, így ezen rendezvénnyel nem akartak a szervezők konkurálni. A tavaszi és őszi munkacsúcsok időszakában is nehézségek okozott volna a dolgozók nélkülözése. A fentiek alapján az időpont januárra esett, mivel ilyenkor kevesebb munka van a halászatban, és talán könnyebben lehet megmozdítani a halászatban dolgozókat.

  További cél volt, hogy olyan halételek megízlelése is szerepeljen a rendezvény repertoárjában, ami szintén nem szokványos. A rendezők megnyerték a rendezvény támogatására a Food Express Kft.-t, mely vállalkozás piacvezető az ebéd házhoz szállítás piacán. A szervezőket az a cél is motiválta, hogy a szakma és a gasztronómiai cég egymással való megismertetése talán az ágazat megítélésében, valamint újabb piacok fellelésében is szerepet játszhat. Emellett minden résztvevő csapatnak valamilyen formában hozzá kellett járulnia a rendezvényen elfogyasztásra kerülő halételek előállításához. Ez azért is volt fontos tényező, mert a szervezők az egyetemi dolgozók és hallgatók számára meghirdették a halkóstolást, és így ezen vállalásnak eleget kellett tenni.

  A fenti szervezések, egyeztetések mellett szinte eltörpültek azok a menedzsment munkák, hogy az egyetem területén ilyen jellegű rendezvény lebonyolítására több engedélyt kellett beszerezni, a szervezők a várható zord időjárás miatt egy fűthető sátrat béreltek, a sportcsarnok bérlése is nem kis szervezőmunkát igényelt stb. Nagy hangsúlyt kapott a rendezvény reklámozása, valamint a szakma tájékoztatása, és a jelentkező csapatok információval való ellátása.

  Végül január 26-én pénteken elérkezett a várt nap. Előzetes információk és hírek alapján a csapatok különböző technikákkal készültek a rendezvényre, néhány esetben ez sajnos sérülésekben is megmutatkozott. A szervezők végül 10 csapat jelentkezését fogadták el, mert ez a létszám tette lehetővé a torna lebonyolítását úgy, hogy a sport élvezete és a játék szeretete ne szenvedjen csorbát. A részvevő csapatok voltak:

 • Aranyponty Halászati Zrt.,
 • Czikkhalas Kft.,
 • Dinnyés Művek SC (Dinnyési Ivadéknevelő Tógazdaság csapata),
 • Gyöngyöshalászi halas-horgász FC,
 • Hal-adás FC (HAKI és a Debreceni Egyetem közös csapata),
 • Hortobágyi Betyárok FC (Hortobágyi Halgazdaság Zrt. csapata),
 • Super Fish FC (Fish Coop Kft. és a Halász Kft. közös csapata),
 • Szarvas-Fish Kft.,
 • Szegedfish Kft.,
 • Torna-Csuka FC (SZIE-MKK, Halgazdálkodási Tanszék).

 

  A csapatok két 5-ös csoportba kerültek beosztásra, ahol az első kettő az elődöntőbe jutott, míg a 3-5. helyezett csapatok a helyosztókon döntötték el a helyezéseket. A csoportmeccsek 2x7, míg a helyosztók 2x10 percig tartottak. A torna a szervezők előzetes várakozását felülmúlva nagy érdeklődés mellett zajlott, melyet természetesen fokozott, hogy ebédidőben a halételek kóstoltatása során már tömegek tolongtak a sportcsarnok előtti területen. A televízió és a rádió is készített riportot a szervezőkkel, valamint a halászati szakemberekkel, ami szintén a rendezvény ismertségét, és elismerését jelenti.

  Délután már tetőpontra hágott az izgalom, és „öldöklő" csaták zajlottak a parketten. Fontos hangsúlyozni, hogy végig sportszerű és férfias küzdelem folyt a pályán, melynek végén a Gyöngyöshalászi halas-horgász FC szerezte meg a tornagyőzelmet a Super Fish FC csapata előtt. A 3. helyezést a Czikkhalas Kft. csapata nyerte el a rendező Torna-Csuka FC csapata előtt.

  A díjkiosztó rendezvényen tiszteletét tette dr. Orosz Sándor, a Haltermelők Országos Szövetségének és Terméktanácsának igazgatója, aki zárszóként kiemelte, hogy fontos az egészséges életmód, melyhez egészséges étel dukál, amit a halételek maximálisan megtestesítenek. Kiemelte, hogy a '70-es években már volt a halászatban dolgozóknak ún. sportnapja, aminek méltó folytatása jelen rendezvény és bátorította a szervezőket, hogy a kezdeti nehézségek ellenére tartsanak ki, teremtsenek hagyományt a rendezvénnyel. A díjakat az igazgató úr adta át: minden résztvevő csapat oklevélben és emlékéremben részesült, az első 4 helyezett csapat kupával gazdagodott, míg a tornagyőztes egy vándorserleget is a vitrinjébe tehet azzal a szigorú feltétellel, hogy jövőre ismét részt vesz a tornán, és a serleget magával hozza. Természetesen a díjakhoz pezsgők is jártak, valamint 3 különdíj is kiosztásra került:

 • Legjobb kapus: Makk Tibor (Szarvas-Fish Kft.),
 • Legjobb játékos: Donkó Krisztián (Super Fish FC),
 • Gólkirály: Galambos László 14 gól (Gyöngyöshalászi halas-horgász FC).

  A torna lezárásaként a csapatok tagjai a Hungaroshrimp Kft. által felajánlott sushi tálakat fogyaszthatták el.

  Összességében elmondható, hogy a szervezőket a torna során csak és kizárólag pozitív reakciók és visszajelzések érték. Óriási sikert aratott a rendezvény, amelynek hatása kitart a jövő évi megrendezésig, és a szervezők feltett szándéka, hogy hagyományt teremtsenek ezen torna megrendezésével. Így kéretik a T. Kollégáktól, hogy 2008. év januárjának utolsó pénteki napját már most jelöljék be a naptárjukba.

  Végezetül a szervezők köszönetet szeretnének mondani a résztvevőknek, sportolóknak és a mesterszakácsoknak, a szponzoroknak, és mindenkinek, aki vette a fáradságot, és megtisztelte a rendezvényt jelenlétével.

Taxonomy upgrade extras: