Gödöllőtől száz országig

SAJÓHEGYI ANDREA - RESPERGER RÓBERT

 „Mivel is foglalkozzunk szabadidőnkben?" - merül fel sokunkban a kérdés. Dönthetünk, hogy a barátainkra szánjuk vagy bulizunk, esetleg valami olyasmit csinálunk, ami későbbi karrierünk sikeréhez hozzájárul. Vagy dönthetünk mindegyik mellett.

Az AIESEC egy nemzetközi non-profit hallgatói szervezet, amely 1948-ban alakult. Több mint 100 országban van jelen, és a világ egyik legnagyobb, fiatalokból álló közössége. Világszerte több mint 22.000 taggal rendelkezik.

 Ez Magyarországon, helyi viszonylatban több mint 300 tagot jelent, akik az ország 11 különböző egyetemén és főiskoláján tanulnak Győrtől Budapesten át Debrecenig - természetesen Gödöllőn is. Egy csapatként dolgoznak együtt azért, hogy évente egy 120 vezetői pozíciót kínáló csapatot hozzanak létre és további 180 kimenő és bejövő gyakornoknak adjanak lehetőséget arra, hogy egy multinacionális, legkülönbözőbb kultúrákkal telített munka- és élettapasztalatot szerezzenek.

A célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk a tagjaink számára, hogy fejleszthessék képességeiket, más kultúrák tagjaival ismerkedhessenek meg és olyan tapasztalatokat szerezzenek meg, amelyeket az egyetemen nem sajátíthatnak el.

Hogyan érjük ezt el?

Az AIESEC tagjai gyakorlatban szerezhetik meg azokat a kompetenciákat, amelyek szükségesek a munkaerő-piaci érvényesüléshez, például probléma-megoldás, nemzetközi tapasztalat, döntési képesség, nyelvgyakorlat, vezetői szemlélet.

Nemzetközi szakmai gyakorlati program

Az AIESEC évente 4500 hallgató és friss diplomás fiatal számára teszi lehetővé, hogy a Szakmai Gyakorlat Program során egy másik országban éljen és dolgozzon. A hallgatók négy területen próbálhatják ki magukat: menedzsment, műszaki-informatika, oktatás. A negyedik terület egy önkéntes program, amiben a diákok az adott társadalom-fejlesztési programokban segíthetnek. Magyarországra évente 100-120 külföldi hallgató érkezik, és 70-80 magyar diáknak adatik meg a lehetőség kiutazásra.

Lehetőségek a szervezetben

A diákok a szervezeten belül gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek számos, elengedhetetlen területen: csapatmunka, kommunikáció, problémamegoldás, időbeosztás kezelése. Az üzleti világban való szakmai fejlődésre is lehetőséget adunk, például eladás, tárgyalástechnika, marketing, PR (külső kommunikáció), emberi erőforrás, vállalati kapcsolatok. A nemzeti konferenciákon való részvétel illetve a különféle hasznos képzések is nagyon jó lehetőségeket kínálnak a személyes fejlődéshez, az önismerethez és az ismeretek elmélyítéséhez.

Miben rejlik az AIESEC egyedülállósága?

Egyrészt nincs még egy olyan hallgatói szervezet Magyarországon, amely egy globális szervezetet tudhatna maga mögött.

Másrészt az AIESEC-ben a vezetés nemcsak szervezeti működésből fakad, hanem maga a cél, bárkinek lehetősége van kipróbálni magát vezetőként. Fontos tudni, hogy nemcsak a vezetői pozíciót adjuk meg, hanem tanácsadó, trénercégek, alumnik, neves vezetők bevonásával igyekszünk minél inkább segíteni, fejleszteni a tagságot.

Az AIESEC szakmai gyakorlat programjának egyedülállósága, hogy a külföldre kimenőkkel folyamatos a kapcsolattartás, illetve a célországban egy hasonló helyi bizottság várja a gyakornokot.

Az AIESEC-ben különféle programokkal is színesítjük napjainkat, amely lehetőség arra, hogy új emberekkel találkozhassunk, barátságok, kapcsolatok születhessenek.

Szeretnéd fejleszteni a képességidet? Külföldi szakmai gyakorlatban részt venni? Egy jó társaság, egy közösség tagja lenni? Tapasztalatokat szerezni? Kapcsolatokat építeni? Nyelvtudásodat fejleszteni, gyakorolni? Legyél te is AIESEC-es!

www.godollo.aiesec.hu