Energia és Környezet Szeminárium

 November 5-én és 6-án 15. alkalommal rendezték meg az Energia és Környezet Szemináriumot (Workshop on Energy and Environment), amely 1995 óta megszakítás nélkül évenként jelentkező szakmai program. A nemzetközi konferenciát a hagyományoknak megfelelően a SZIE Fizika és Folyamatirányítási Tanszék szervezte, lehetőséget kínálva a témakörben elért kutatási eredmények rövid bemutatására és a tanszék gondozásában levő napenergiás rendszerek megtekintésére.

Az angol nyelvű rendezvényt a konferencia sorozat alapítója dr. Farkas István, a Környezetipai Rendszerek Intézet igazgatója és dr. Szabó István, a Gépészmérnöki Kar dékánja nyitották meg. Három szekcióban összesen 20 előadás szerepelt, a hazaiak mellett Ausztria, Indonézia, Németország, Románia és Svédország képviselte magát egyetemi hallgatóktól a professzorokig.

Az előadások a témának megfelelően széles spektrumot öleltek fel. Hallottunk a hazai energiapiac alakulásáról, a klímaváltozás mezőgazdasági és építészeti vonatkozásairól valamint hatásáról az észlelt UV sugárzásban. Több előadás foglalkozott különböző napelemes rendszerek működési tapasztalataival, a veszteségek csökkentési lehetőségeivel, rendszertervezéssel és a modulok vizsgálatával nyert eredményekkel. Volt szó tüzelőanyag cellákról, a talaj szennyezettségi és mechanikai tulajdonságairól, valamint a talajban lejátszódó transzportfolyamatok modellezéséről. Bemutattak a szárítással kapcsolatos modelleket, eredményeket is.

A rendezvény jelentős szakmai fórum, amely - lehetőséget kínálva szakmai konzultációra, az egyetemi és PhD hallgatók bekapcsolódására a témakörhöz tartozó kutatásokba - felhívja a figyelmet az energiagondok megoldási alternatíváira, a környezetünkre való nagyobb odafigyelésre.

A kerek évforduló alkalmából a rendezvényekre készült összefoglalókat tartalmazó füzet mellett a legszínvonalasabb előadások kivonatainak megjelentetését is tervezik, annak érdekében, hogy a konferencián részletezett eredmények minél szélesebb körben hozzáférhetőek legyenek.