Zongora és patkolástan

Október 15-én, a Fehér Bot Világnapján látássérültek számára is élményt nyújtó kiállítás megnyitására került sor az Állatorvos-tudományi Kar aulájában.

 

   Az Állatorvos-történeti Gyűjtemény második időszaki kiállítása egy hír nyomába eredt: 1885-ben Liszt Ferenc látogatást tett dr. Varga Ferenc, állatorvosi tanintézeti tanár rákospalotai otthonában. Honnét ismerték egymást? Hogyan került Liszt Vargáékhoz? Hol volt az a rákospalotai épület, s vajon megvan-e még? Kik voltak jelen? Megannyi izgalmas kérdés, amelyek azt mutatják, hogy egy kis hírben, mint cseppben a tenger, megmutatkozhat a magyar tudomány és kultúra gazdagsága.

 

  Szilvási Miklós, látássérült kutató többéves gyűjtőmunkával, a Varga-Nádaskay család, helytörténészek és más szakértők segítségével, levéltárakat és fotóarchívumokat bújva adta meg a választ a kérdésekre, és gyűjtötte össze a páratlanul értékes kiállítási anyagot, amely az Anatómiai Múzeum relikviáival, szobrokkal, plakettekkel, festményekkel, makettekkel, maszkokkal és csontokkal varázsolja a kiállítás látó és látássérült vendégei elé a történet szereplőit és a kor - és a nevezetes látogatás - hangulatát. Braille-feliratok és hangos tárlatvezetés támogatja a „tapintható" kiállítás élvezetét.

 

  Az Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár, Múzeum és a Vakok Állami Intézete közös ünnepi műsort szentelt e kultúrtörténeti csemegének, a Zongora és patkolástan című kiállítás megnyitásának, melynek melegszívű házigazdája Rák Katalin színművésznő és Szabóné Szávay Judit főigazgató volt. Veresegyházy Tamás dékánhelyettes megnyitója, majd Sótonyi Péter tanszékvezetőnek a Varga Ferenc igazgató, és Nádaskay Béla anatómus professzor munkásságát ismertető előadása mellett felcsendült Liszt Ferenc, Chopin és Beethoven néhány műve hivatásos (Kékes Zsuzsa, Pozsgai Zoltán) és állatorvos (Németh Tibor tanszékvezető és Wilfing Judit hallgató) művészek előadásában. Az alapító Szilvási Miklós a megnyitón jelentette be a Kézzelfogható Alapítvány létrehozását, amelynek célja a látássérültek számára egy állandó kiállító terem létrehozása. Végül a Vakok Állami Intézetének igazgatója, Szabóné Berta Irén nyitotta meg a kiállítást, amely mellett Mészáros Valéria grafikáit is megtekinthették az érdeklődők.

 

  Számunkra, rendezők számára a legnagyobb öröm az volt, hogy sok látássérültet is vendégül láthattunk, és még sokak nyújthatunk kivételes élményt.

 

  A múzeum látogatható szerdán 13-16 óráig vagy bejelentkezés alapján bármely időpontban (library.univet@aokt.szie.hu vagy 1 478 4226). A Zongora és patkolástan kiállítás 2010. március 15-ig tart nyitva.

 

 

 

Sótonyi Péter professzor előad (Fotó: Perényi)

Szabóné Berta Irén, igazgató megnyitja a kiállítást (Fotó: Perényi)

Szilvási Miklós Liszt Ferenc emlék- és témagyűjtő, az „ötletgazda" (Fotó: Perényi)

Tárlók Braille feliratokkal

 

 

Wilfing Judit álaltorvostan-hallgató zongorázik (Fotó: Perényi)

A kiállítás szereplői

 

 

A tapintható kiállítás részletei (Fotó: Hajdu/Winkler)

Mészáros Valéria képei előtt (Fotó: Winkler)

 

Tolmácsolás egy siketvak vendégnek (Fotó: Perényi)

Zenélő kezek (Fotó: Winkler)

 

 

 

A fényképeket készítették: Dr. Perényi János, Winkler Bea, Hajdu Gábor