A II. Gödöllői Állattenyésztési Tudományos Napokról

 Október 16-án és 17-én tudományos konferenciát rendezett az egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának Állattenyésztés-tudományi Intézete „II. Gödöllői Állattenyésztési Tudományos Napok" címmel. A konferenciára hazánkon kívül három országból, Németországból, a Cseh Köztársaságból és Boszniából érkeztek előadók.

 

A tudományos konferenciát Hornok László egyetemi tanár, rektor-helyettes nyitotta meg hazánk mezőgazdaságának legfőbb problémáira is kitérve. A programsorozat plenáris előadásokkal kezdődött; társegyetemeink professzorai mellett az országunkban működő kutatóintézetek munkatársai is előadtak.

 

 Idén először a tudományos szekciókkal párhuzamosan gyakorlati előadások is hallhatók voltak az „Aktuális problémák a hazai tejtermelő tehenészetekben" címmel, amelyen a gazdák térítésmentesen vehettek részt. Tőzsér János professzor megnyitóját követően a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete mellett előadást tartott az ÁT Kft., a Holstein Genetika Kft., az Agro Legato Kft., valamint az Állattenyésztési Kutatóintézet. Az előadásokat szakmai vita követte.

 

A konferencián a következő szekciókban hangzottak el előadások: Kérődző haszonállatok tenyésztése és tartása szekció (elnökök: Szabó Ferenc egyetemi tanár, Stefler József egyetemi tanár és Bedő Sándor professor senior). Ökonómia és marketing szekció (elnök: Kozák János egyetemi tanár). Vadgazdálkodás, vadbiológia és halgazdálkodás szekció (elnökök: Heltai Miklós egyetemi docens, Horváth László egyetemi tanár). Takarmányozás és állatélettan szekció (elnökök: Bárdos László egyetemi tanár, Szemán László egyetemi tanár). A tudományos szekciókban összesen 69 előadás (magyar nyelven: 68, angolul: 1) hangzott el és 20 poszter (magyar nyelven: 7, angolul: 13) volt látható.

 

Az első nap plenáris- és konferencia-előadásait nagyszabású szakmai est követte a Mezőgazdasági Gépmúzeumban. Ennek keretében lehetőség nyílt e szakterületen dolgozó elméleti és gyakorlati szakemberek kötetlenebb eszmecseréjére.

 

A konferenciát támogatta: Holstein Genetika Kft., Agro Legato Kft., Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete, Semex Hungary Génbank, Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft., Jászapáti Mezőgazdasági Zrt., Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, Pirex Papír, Dairy Service Kft., Kalória Kht., Milk Center Kft., Tirus Rt., Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MEC-07-4-2009-0254), Új Magyarországért Fejlesztési Terv (TÁMOP-4.2.3-08/1/KMR-2008-0004: A tudomány eredményei, az eredmények közlésének tudománya a Szent István Egyetemen.

  

Sipos Mihály

Fotók: Szentléleki Andrea, Sipos Mihály