„A világ kisléptékben”

2006 őszén nyílt meg Gödöllőn egy makettüzlet, ahol rövid idő alatt kialakult egy beszélgetős csapat a makett építőkből. 2007. május 19-én egyesületet alapítottak Pelikán Makett Klub néven. Legifjabb tagjuk 10 éves, a legidősebb 52 éves - vagyis korhatár nincs.

- Mi volt a célja annak, hogy klubba szerveződtek - kérdeztük Szűcsné Néner Mária elnököt.

- A folyamatos tapasztalatcsere elősegítése, az idősebb makettezők segítsége a járatlanabbak részére, baráti légkör kialakítása, a fiatalok történelmi tudásának fejlesztése. Másképpen szólva: hasznos szabadidős tevékenység terjesztése a fiatalok körében is.

- A makettezés melyik ágával foglakoznak a klubban?

- Tagjainknak sokirányú az érdeklődési köre. Példaként említem az I. és a II. világháború járműveit, a történelmi vitorlás hajókat, napjaink autóit és neves épületeit. Összejöveteleinken típusismertetéseket tartunk, értékeljük a maketteket, előadókat hívunk, kiállításokat, versenyeket szervezünk - minden, a makettezéssel kapcsolatosan felmerülő kérdést megvitatunk. Ezeknek a tevékenységeknek szerencsére vannak mérhető, kézzelfogható eredményei is, mivel az országos és nemzetközi versenyeken minden évben kiemelkedő helyezéseket érünk el!

- Akit jobban érdekel a makettezés és/vagy szívesen csatlakozna önökhöz, ezt mikor és hol tudja megtenni?

- Októbertől foglalkozásainkat minden hónap második szombatján a Szent István Egyetem gödöllői kollégiumának „B" épületében tartjuk, 9-13 óráig.

- Hogyan kerültek kapcsolatba az egyetemmel?

- Megalakulásunk óta a Gödöllői Művészetek Házában tartottuk a foglalkozásokat, de mivel felújítják, új helyszínt kellett találni. Megkerestük dr. Bujáki Gábort, a kollégium igazgatóját, akinek elmondtuk, hogy kik vagyunk, mivel foglalkozunk és mik a céljaink. Szerencsére ő nagyon nyitott volt, sőt örült, hogy egy ilyen kezdeményezésnek a segítője is lehet. Ezúton is szeretnénk neki megköszönni, hogy helyet és lehetőséget adott klubunknak a további rendezvények megtartásához!

- Ha valakit részletesebben is érdekel a klub, akkor honnan tud további információt szerezni?

- Alapvetően a már említett rendezvényeinken a kollégiumban, de akár telefonon is (70/7019399, 20/3818405, 30/3115058), vagy e-mailban a pelikanklub@gmail.com címen. De van saját internetes oldalunk (www.pelikanklub.hu), ahol nemcsak információkat. hanem nagyon sok képet is lehet találni klubtagjaink munkáiról!