A Csabai Kolbászfesztiválról jelentjük


 Négy napig tartott és közel 100 ezer főt vonzott október 22-25. között hazánk egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, a Csabai Kolbászfesztivál. Október 22-én Békés megyei látogatásakor a Gazdasági Kar a Kolbászfesztivál ízeivel vendégelte meg Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert is.

Az idén 420 csapat mérette meg magát a Fesztivál legrangosabb eseményének számító kolbásztöltő versenyen. A Gazdasági Kar első alkalommal nevezett be a „gyúróversenyre". Öt fős csapatunk kapitányává Könyves János portást választottuk, a csapatot tagként Szabóné Bohus Márta adjunktus, Ujlaki Mária gazdasági referens, Tóth János hivatalvezető és dr. Borzán Anita dékán erősítette. Elmondhatjuk, hogy igazi lokálpatriótákhoz híven kizárólag Békés megyei alapanyagokkal dolgoztunk.  Ezúton köszönjük a kollégáink által biztosított csabai és csorvási füstölt kolbászt, zsírt, fűszereket, savanyúságot, zöldségeket és gyümölcsöket. Köszönettel tartozunk a kar legkedveltebb kenyerét sütő lökösházi Viszokai János pékmesternek az óriási 5 kilós cipó és a kisebb cipócskák felajánlásáért. Finom, aznap hajnalban sült házi süteményekkel, kolbásszal, zsíros kenyérrel és természetesen házi pálinkával kínáltuk a standunknál megálló érdeklődőket. A „Bőség zavara" szintén a kollégák keze munkáját dicséri. Köszönjük Józsinak és Fanninak a segítségét, ami bizony szükséges volt a zökkenőmentes kolbászkészítéshez. Jól esett a meghívásunkat elfogadó helyi és gödöllői kollégák lelkesítő szavait is hallani.

Hogyan telt a Kolbászkészítő-Team napja? Kérjük, olvassák el!

Indíts egy kupica békési pálinkával a nagy munka előtt! Vételezz magadhoz 10 kiló eredeti csabai disznóhúst! Vágd fel megfelelő méretű darabokra, majd a csapat minden tagjával daráltasd! Ha nincs elég erőd hozzá, igyál ismét egy kis pálinkát! Borsozd, paprikázd, sózd és lásd el köménymaggal, de csak ésszel!  Tégy bele apróra vágott fokhagymát! Emlékezz vissza gyermekkori homokozós élményedre és az emlékek bűvöletében, dolgozd össze a masszát! Lehetőleg légy fülig zsíros és paprikás! Tisztítsd a belet, majd ügyelve a technikai részletekre, töltsd az alapanyagot! Közben labdákat formázhatsz, labdázhatsz, de csak óvatosan! Ha megszomjaztál, igyál egy kis pálinkát, sőt itt az idő, már sört is bonthatsz! Ha kész a kolbász, ünnepelj, énekelj, táncolj és vigadj a friss kolbász tiszteletére! Kóstold meg azonnal, mert a frissen sült csabai az igazi! Ízleld a finom saját kari kolbászt és fogadd meg „Jövőre, Veletek, Újra, Ugyanitt!"

Dr. Borzán Anita

dékán